Expression and role of cyclin O in colorectal cancer

Autor/a

Künnemann, Kathi

Director/a

Gil Gómez, Gabriel

Tutor/a

Muñoz Cánoves, Pura, 1962-

Fecha de defensa

2013-09-13

Depósito Legal

B. 22732-2013

Páginas

197 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Biomedicina

Resumen

Cyclin O, a novel identified Cdk1 and Cdk2-binding cyclin, has been demonstrated to be required for apoptosis induced by intrinsic apoptotic stimuli. Because proteins implicated in apoptosis are often deregulated in cancer, we aimed to study the expression and role of Cyclin O in Colorectal carcinomas. We demonstrate that Cyclin O is overexpressed in CRC already during early stages of tumour development. Cyclin O expression correlated with a better prognosis of the CRC patients. Furthermore, we could show that loss of one Cyclin O allele leads to a higher adenoma count in a mouse model of CRC, the APCmin/+ mouse, suggesting that Cyclin O has tumour suppressor functions. Addtionally, we observed Cyclin O expression in the histologically normal APCmin/+ mouse- and in human peritumoral- intestinal epithelium. Accordingly, we hypothesise that Cyclin O could act as an early indicator of epithelial cell transformation to CRC.


La Ciclina O, una ciclina que ha estat identificada recentment i que s'uneix amb Cdk1 i Cdk2, s'ha demostrat ser necessària per a l'apoptosis induïda per estímuls intrinsecs. Donat que les proteïnes implicades en apoptosis solen estar desregulades en el càncer, nosaltres hem volgut estudiar l'expressió i la implicació de la Ciclina O en carcinomes colorectals (CRC). Hem demostrat que la Ciclina O es sobreexpressa en estadis prematurs de CRC. L'expressió de la Ciclina O correlaciona amb una millor pronòstic en pacients amb CRC. A més, hem demostrat que la pèrdua d'un al·lel de la Ciclina O comporta l'aparició d'un major nombre d'adenomes en un model de ratolí de CRC, els ratolin s APCmin/+. Això ens indica que la Ciclina O funciona com un gen supressor de tumors. També hem observat expressió de la Ciclina O en teixits no tumorals de l'epitel·li intestinal dels ratolins APCmin/+ i en teixit peritumorals de pacients amb CRC. Amb aquestes observacions hem arribat a formular la hipòtesi de que la Ciclina O podria ser útil com a indicador precoç de la transformació de cèl·lula epitel·lial a tumoral en los pacientes de CRC.

Palabras clave

Cyclin O; Apoptosis; Colorectal cancer; Early indicator; APCmin/+ mice; DNA damage; Tumour suppressor

Materias

616.3 - Patología del aparato digestivo. Odontología

Documentos

tkk.pdf

9.162Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)