Prealbúmina como marcador de actividad tumoral en adultos con cáncer de cabeza y cuello

Author

Cerdà Esteve, Mariaina

Director

Ruiz González, Agustín

Date of defense

2013-01-17

Legal Deposit

L.701-2013

Pages

92 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

Avui en dia, els clínics no disposen de cap marcador tumoral eficaç per a realitzar el seguiment de pacients amb càncers de cap i coll (CCC). Objectius: Analitzar les característiques operatives de la prealbúmina (PRB) com a marcador d’activitat tumoral a pacients amb CCC en comparació amb altres marcadors utilitzats habitualment a pràctica clínica. Métodes: Es va dissenyar un estudi observacional prospectiu amb pacients atesos a l’ Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida amb diagnòstic principal de CCC. Durant el temps a estudi es varen recollir les principals característiques demogràfiques, clíniques i analítiques (inclosa la PRB) dels malalts a 3 fases diferents: al diagnòstic de la malaltia, al finalitzar el tractament i 12 mesos després. Resultats: Es van realitzar 174 determinacions de 138 pacients des de l’1 de gener del 2007 fins l’1 de febrer del 2010, l’edat mitja fou de 62,48(29-89) anys i 121 (88%) eren homes. Els diagnòstics histològics foren majoritàriament carcinomes escamosos 87 (63%).La mortalitat acumulada fou de 14,5% durant el període de seguiment. La sensibilitat, especificitat, així com els valors predictius positiu i negatiu foren 63,2%, 100%, 87% y 100% respectivament per a identificar activitat tumoral. Es va obtenir un àrea sota la curva ROC per a la PRB de 0,82 (interval de confiança de 0,74 a 0,90) que va ser superior a altres variables analitzades. Conclusions: La PRB és eficaç per a identificar activitat tumoral a pacients amb CCC i podria constituir una eina útil per a el clínic al seguiment de dits pacients.


Actualmente los clínicos no disponen de un marcador tumoral eficaz para realizar el seguimento de pacientes con cáncer de cabeza y cuello (CCC). Objetivos: Analizar las características operativas de la prealbúmina(PRB) como marcador de actividad tumoral en pacientes con CCC en comparación con otros marcadores habitualmente utilizados en la práctica clínica. Métodos: Se diseñó un estudio observacional prospectivo en pacientes atendidos en el Hospital Universitario Arnau de Vilanova de Lleida con diagnóstico principal de CCC. Durante el tiempo en estudio se recogieron las principales características demográficas, clínicas y analíticas (incluida la PRB) de los enfermos en 3 fases diferentes: al diagnóstico de la enfermedad, al finalizar el tratamiento y 12 meses después. Resultados. Se realizaron 174 determinaciones en 138 pacientes con CCC desde el 1 de enero del 2007 hasta el 1 de febrero del 2010. La edad media fue de 62,4 (29-89) años y 121 (88%) eran varones. El tipo histológico más frecuente fue el carcinoma escamoso (63%). La mortalidad acumulada fue del 14,5%. La sensibilidad, especificidad así como los valores predictivos positivo y negativo de la PRB para identificar actividad tumoral fue del 63,2%, 100%, 87% y 100%, respectivamente. Se obtuvo un área bajo la curva ROC para la PRB de 0,82 (IC 95%, 0,74 - 0,90), que fue superior a otras variables analizadas. Conclusiones: PRB es eficaz para identificar actividad tumoral en pacientes con CCC y podría constituir una herramienta útil para el clínico en el seguimiento de éstos enfermos.


Nowadays clinicians don’t have a useful tumoral marker to perform the follow up of patients affected of head and neck cancers (H&NC). Objectives: To Analize the operative characteristics of prealbumin (PRB) as a tumoral activity marker in those affected of head and neck cancer compared to other tumoral markers with common use in clinical practice. Methods: It was performed an observational prospective study with patiens visited in Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida with the main diagnosis of H&NC. During study time main epidemiological, clinical and analytical (including PRB) characteristics were collected in 3 times: at diagnosis, after finishing the treatment and 12 months later. Results: 174 blood samples were obertained from 138 patients from the 1st January 2007 till the 1st February 2010. Mean age was 62,48 (29-89) years and 121 (88%) were males. Most frequent histological diagnosis was scamous carcinoma 87 cases (63%). 19 patients (14,5) died during that time. Sensitivity, Specificity, positive and negative predictive values were 63,2%, 100%, 100%, 87% respectively. The area under the curve ROC was 0,82 (CI 0,74-0,90), that was better than other parameters studied. Conclussions: Prealbumin is a useful tumoral activity marker in those affected of head and neck cancer and It could be a useful tool in these patients follow up

Keywords

Prealbúmina marcador tumoral; Prealbumin tumoral marker

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Medicina

Documents

Tmce1de1.pdf

664.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)