Exposure assessment of Catalonian population to mycotoxins = Avaluació de l'exposició de la població catalana a micotoxines
llistat de metadades
Author
Codirector
Marín Sillué, Sònia
Sanchís Almenar, Vicente
Date of defense
2013-01-28
Legal Deposit
L-148-2013
Pages
402 p.
Department/Institute
Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia d'Aliments
Abstract
L’objectiu general d’aquesta tesis doctoral era avaluar l’exposició de la població catalana a les micotoxines: aflatoxines del grup B i G, aflatoxina M1, patulina i les toxines de Fusarium, deoxynivalenol, fumonisines, toxines T2 i HT2 i zearalenona. Més de 1300 mostres compostes es van analitzar per determinar d’una a sis micotoxines. L’anàlisi químic es va dur a terme mitjançant mètodes validats, incloent purificació amb columnes d’immunoafinitat i determinació per HPLC. També es va realitzar un estudi nutricional administrant qüestionaris de consum a quasi 1400 individus, incloent grups especials com nadons, celíacs i immigrants. Considerant els resultats dels nostres estudis, els nivells més elevats de mostres positives es van trobar per al deoxinivalenol i les fumonisines. Les micotoxines que van mostrar un nivell més elevat de risc per la salut eren els tricotecens tipus A i B. A més es va avaluar un biomarcador de l’exposició a fumonisines en mostres biològiques humanes.
El objetivo general de esta tesis doctoral era evaluar la exposición de la población catalana a las micotoxinas más importantes: aflatoxinas del grupo B y G, aflatoxina M1, patulina y las toxinas de Fusarium, deoxynivalenol, fumonisinas B1 y B2, toxina T-2, toxina HT-2 y zearalenona. Más de 1300 muestras compuestas se analizaron para determinar de una a seis micotoxinas. El análisis químico se llevó a cabo mediante métodos validados, incluyendo purificación con columnas de inmunoafinidad y determinación por HPLC. También se realizó un estudio nutricional administrando cuestionarios de consumo a casi 1.400 individuos, incluyendo grupos especiales como bebés, celíacos e inmigrantes. Considerando los resultados de nuestros estudios, los niveles más elevados de muestras positivas se encontraron para el deoxinivalenol y las fumonisinas. Las micotoxinas que mostraron un nivel más elevado de riesgo para la salud eran los tricotecenos tipo A y B. Además se evaluó un biomarcador de la exposición a fumonisinas en muestras biológicas humanas.
The general objective of the present thesis was to assess the exposure of Catalonian population to the major mycotoxins, aflatoxins group B and G, aflatoxin M1, patulin and the Fusarium toxins deoxynivalenol, fumonisins, T-2 and HT-2 toxins, and zearalenone. More than 1300 pooled samples were analysed for 1 to 6 mycotoxins. Chemical analysis was performed by means of validated methods, consisting on immunoaffinity column purification and HPLC determination. A nutritional study was carried out using a specific food frequency questionnaire administered to almost 1400 individuals, including special groups such as infants, celiac sufferers and immigrants. Considering results from our studies, the highest levels of positive were reached for deoxynivalenol and fumonisins. Very few samples were found to exceed the EU limits. The main health concern derived from mycotoxins was focused in A and B-type trichothecenes. Moreover a biomarker of exposure to fumonisins was evaluated on human biological samples.
Keywords
Avaluació de l'exposició; Micotoxines; Aliments; Evaluación de la exposición; Micotoxinas; Alimentos; Exposure assessment; Mycotoxins; Food
Subjects
663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat