2024-03-28T21:30:35Zhttps://www.tdx.cat/oai/requestoai:www.tdx.cat:10803/333452017-09-01T22:48:55Zcom_10803_1col_10803_100
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
author
Sierra, J. (Jordi)
authoremail
sierra@ub.edu
authoremailshow
false
director
Cruañas Terradas, Robert
codirector
Garau, Ma. Antònia
authorsendemail
true
2011-07-28T07:36:01Z
2011-07-28T07:36:01Z
2003-01-01
http://hdl.handle.net/10803/33345
B. 30641-2011
L’objectiu d’aquest treball és la caracterització de l’oliassa des del punt de vista ambiental i també agrològic, amb un interès particular pel que fa a la càrrega fenòlica i la seva dinàmica als sòls, els mètodes d’extracció i d’identificació, etc. També s’ha aïllat un emplaçament contaminat per oliassa i s’han realitzat estudis a escala de laboratori (lisímetres, incubacions respiromètriques) de la seva aplicació al sòl en dosis agrològiques i també a escala real, per poder analitzar el possible impacte ambiental i les possibilitats de recuperació. Dels resultats obtinguts es dedueix que l’impacte del vessament de l’oliassa té relació amb les seves característiques de salinitat i de contingut en compostos fenòlics, que són solubles i per tant fàcilment mobilitzables, de manera que poden afectar les aigües continentals.
El treball permet determinar les dosis d’aplicació i les condicions adients per a l’ús de l’oliassa com a adob, per poder aprofitar el potencial fertilitzant que té (matèria orgànica, potassi i fòsfor), sense provocar efectes negatius al medi ambient.
Pel que fa a la dinàmica dels fenols al terra, el procés més important ha estat el de biodegradació. S’ha observat, a més, que es poden produir reaccions semblants a les que es produeixen durant el procés d’humificació.
Els sòls contaminats presenten un augment de la fracció soluble de compostos fenòlics, tot i que una part s’absorbeix al terra per mitjà de les interaccions iòniques (aniòniques mediades per ponts catiònics) i una altra per enllaços covalents que s’estableixen amb la matèria orgànica del sòl.
Per poder analitzar i identificar els fenols presents en la fracció soluble del sòl, ha estat molt útil l’anàlisi per cromatografia de gasos acoblada a espectrometria de masses. L’anàlisi demana, però, un pas previ de despolimerització dels fenols polimeritzats en unitats simples mitjançant una oxidació suau en un medi bàsic.
El objetivo del trabajo consiste en caracterizar el alpechín desde el punto de vista ambiental y agrológico, con especial referencia a la carga fenólica y su dinámica en suelos, métodos de extracción e identificación, etc. Se ha caracterizado asimismo un emplazamiento contaminado por alpechines y se han realizado estudios de aplicación de los mismos al suelo en dosis agrológicas a escala de laboratorio (lisímetros, incubaciones respirométricas) y a escala real, para ver el posible impacto ambiental y las posibilidades de recuperación.
De los resultados se deduce que el principal impacto del vertido del alpechin al suelo se deriva de las características de salinidad y contenido en compuestos fenólicos, que son solubles y fácilmente movilizables, pudiendo afectar las aguas continentales. El trabajo permite acotar dosis de aplicación y condiciones óptimas para el uso del residuo en suelos, para aprovechar el potencial fertilizante que posee (materia orgánica, potasio y fósforo) sin causar efectos negativos sobre el medio.
En cuanto a la dinámica de fenoles en el suelo el proceso de biodegradación es el que ha resultado más importante. Además, se ha observado la posibilidad de reacciones son similares a las que tienen lugar en el propio proceso de humificación.
Los suelos contaminados presentan un incremento en la fracción soluble de compuestos fenólicos, aunque una parte se adsorbe al suelo por medio de interacciones iónicas (aniónicas mediadas por puentes catiónicos) y otra por enlaces covalentes que se establecen con la materia orgánica del suelo.
Para el análisis e identificación de los fenoles presentes en la fracción soluble del suelo, ha resultado útil el análisis por cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas. El análisis requiere un paso previo de despolimerización de los fenoles polimerizados en unidades simples mediante una oxidación suave en medio básico.
cat
Oli d'oliva
Aceite de oliva
Olive oil
Manipulació dels aliments
Manipulación de los alimentos
Food handling
Residus
Residuos
Waste products
Contaminació dels sòls
Contaminación del suelo
Soil Contamination
Aplicació d'oliassa al sòl: Aspectes ambientals i agrològics
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis info:eu-repo/semantics/publishedVersion
URL
https://www.tdx.cat/bitstream/10803/33345/1/01.JSLL_1de3.pdf
File
MD5
d6bccc3606e6b35a88d9bad312941277
9094212
application/pdf
01.JSLL_1de3.pdf
URL
https://www.tdx.cat/bitstream/10803/33345/2/02.JSLL_2de3.pdf
File
MD5
3629f55702c95752f9b664e5786bc3f2
11167747
application/pdf
02.JSLL_2de3.pdf
URL
https://www.tdx.cat/bitstream/10803/33345/3/03.JSLL_3de3.pdf
File
MD5
3eadcc22714cd8bb1360350341ce398e
5609296
application/pdf
03.JSLL_3de3.pdf
URL
https://www.tdx.cat/bitstream/10803/33345/4/03.JSLL_3de3.pdf.txt
File
MD5
28340be9f92de9dfb766145c42057774
203931
text/plain
03.JSLL_3de3.pdf.txt
URL
https://www.tdx.cat/bitstream/10803/33345/5/02.JSLL_2de3.pdf.txt
File
MD5
86e09f716c12c63a6a70c7cba98d8539
330031
text/plain
02.JSLL_2de3.pdf.txt
URL
https://www.tdx.cat/bitstream/10803/33345/6/01.JSLL_1de3.pdf.txt
File
MD5
4fbcc8741e394c02947b7a52c75f55a8
253999
text/plain
01.JSLL_1de3.pdf.txt