2024-03-29T07:12:25Zhttps://www.tdx.cat/oai/requestoai:www.tdx.cat:10803/6640822018-12-03T10:16:04Zcom_10803_339col_10803_353
nam a 5i 4500
Condició física
Hàbits alimentaris
Infants
Condición física
Hábitos alimentarios
Niños
Els hàbits alimentaris i la seva relació amb la condició física en alumnes de 3r curs de primària del Baix Montseny
[Barcelona] :
Universitat Ramon Llull,
2018
Accés lliure
http://hdl.handle.net/10803/664082
cr |||||||||||
AAMMDDs2018 sp ||||fsm||||0|| 0 cat|c
Gómez López, Glòria,
autor
1 recurs en línia (280 pàgines)
Tesi
Doctorat
Universitat Ramon Llull. FPCEEB - Ciències de l'Activitat Física i l'Esport
2018
Universitat Ramon Llull. FPCEEB - Ciències de l'Activitat Física i l'Esport
Tesis i dissertacions electròniques
Sánchez Ruiz, Emília,,
supervisor acadèmic
Roman Viñas, Blanca,
supervisor acadèmic
TDX
Antecedents: Els hàbits alimentaris, el grau d’adhesió al patró de dieta mediterrània (DM) i el consum dels diferents grups d’aliments, realitzar un esmorzar complet, així com l’alimentació en els primers mesos de vida, són part d’un estil de vida saludable amb un important impacte en la salut dels infants. La condició física és una mesura de les capacitats relacionades amb la pràctica de l’activitat física i alguns dels seus components han estat relacionats amb diversos paràmetres de salut. L’objectiu general d’aquest treball és avaluar la relació entre els hàbits alimentaris i la condició física relacionada amb la salut en alumes de 3r curs de primària del Baix Montseny.
Metodologia: L’avaluació dels hàbits alimentaris es va dur a terme amb el qüestionari KIDMED i el qüestionari de la família ALADINO, mentre que la mesura de la condició física es va realitzar amb la bateria ALPHA-fitness. Per identificar l’associació entre variables principals i independents es va utilitzar la prova de la t d’Student i l’anàlisi de la variància (ANOVA). Aquestes relacions es varen ajustar per les variables explicatives mitjançant models multivariants de regressió lineal (coeficients, intervals de confiança). El nivell de significació es va establir en valors de p<0,05.
Resultats: Es varen estudiar 269 infants de 9 anys dels quals el 54% eren nens. El 45% dels infants varen mostrar una alta adhesió a la DM; l’11% i el 6% complien les recomanacions de consum de fruita i verdura, respectivament; el 10% realitzaven un esmorzar de bona qualitat i el 80% van ser alletats. Els infants amb una alta adhesió a la DM salten 5,9 cm més (IC 95%, 0,7; 11,1), tenen 0,8kg més de força (IC 95%, 0,1;2,3) i mesuren 2,7cm més (IC 95%, 1,0; 4,3), mentre que els consumeixen verdura 2 cops al dia tenen un índex de massa corporal (IMC) 2,0kg/m2 inferior (IC 95%, -3,7; -0,2). El consum d’un esmorzar de bona qualitat no va mostrar diferències estadísticament significatives amb la condició física. Els infants que havien rebut lactància materna tenien un IMC i un perímetre de cintura inferiors, 1,2kg/m2 (IC 95%, -2,1; -0,2) i 2,1cm (IC 95%, -3,9; -0,1), respectivament.
Conclusions: S’ha observat que una alta adhesió a la DM està relacionada amb una millor condició musculoesquelètica i una major talla. Així mateix, els infants amb un seguiment adequat de les recomanacions per a una alimentació saludable, concretament pel que fa al consum de verdura, tenen un menor IMC, i aquells que han estat alletats presenten un IMC i un perímetre de cintura inferiors. No s’ha observat cap relació entre la qualitat de l’esmorzar i els components de la condició física.
u71
ES-BaCBU
cat
rda
ES-BaCBU
text
txt
rdacontent
informàtic
c
rdamedia
recurs en línia
cr
rdacarrier