2024-03-29T11:17:38Zhttps://www.tdx.cat/oai/requestoai:www.tdx.cat:10803/4047832017-09-21T09:40:15Zcom_10803_1col_10803_398033
nam a 5i 4500
Vitamina E
Vitamin E
Llavors
Semillas
Seeds
Germinació
Germinación
Germination
Biosíntesi, distribució, acumulació i funció de la vitamina E en llavors: mecanismes de control
[Barcelona] :
Universitat de Barcelona,
2017
Accés lliure
http://hdl.handle.net/10803/404783
cr |||||||||||
AAMMDDs2017 sp ||||fsm||||0|| 0 cat|c
Siles Suárez, Laura,
autor
1 recurs en línia (219 pàgines)
Tesi
Doctorat
Universitat de Barcelona. Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals
2017
Universitat de Barcelona. Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals
Tesis i dissertacions electròniques
Alegre Batlle, Leonor,
supervisor acadèmic
Munné Bosch, Sergi,
supervisor acadèmic
Alegre Batlle, Leonor,
supervisor acadèmic
TDX
En aquesta tesi doctoral s’ha estudiat la distribució, acumulació, funció i biosíntesi dels tocoferols i tocotrienols (vitamina E) en llavors, així com els seus mecanismes de control.
En primer lloc es van estudiar les llavors de la família Arecaceae degut a la gran quantitat de lípids que acumulen. Així mateix, la diversa varietat de gèneres pertanyents a aquest clade ens ha permès explorar possibles tendències evolutives de la distribució dels tocoferols i tocotrienols, observant que l’acumulació dels tocotrienols és un tret conservat a aquestes llavors. En canvi, la capacitat d’acumular tocoferols s’ha anat perdent a diferents gèneres al llarg de l’evolució. Les llavors d’aquesta família també ens han permès avaluar l’acumulació diferencial de tocoferols i tocotrienols en diverses parts de les llavors per tal de determinar possibles funcions específiques. Mentre que la vitamina E podria estar protegint els cossos lipídics presents a l’endosperm i als embrions, en aquests últims la vitamina E també podria estar protegint als àcids grassos poliinsaturats (PUFA) dels proplastidis de la peroxidació lipídica. En canvi, a la coberta de la llavor, la vitamina E podria estar protegint contra les ROS provocades per estressos biòtics o abiòtics.
Des d’un vessant més ecofisiològic, l’estudi realitzat a les llavors de Cistus albidus ens ha permès estudiar com la producció de llavors, així com la seva qualitat, es pot veure afectada per la influència de l’edat i de l’ambient de la planta mare. A més, s’ha avaluat la possible influència de l’edat i de l’ambient sobre la síntesi de vitamina E i hormones, i com aquests paràmetres afecten a la viabilitat, capacitat germinativa i dormició de les llavors d’aquesta espècie en dues condicions ambientals contrastades. D’aquesta manera s’ha pogut observar que només en condicions ambientals controlades l’edat de la planta mare pot influir sobre els continguts de vitamina E i d’hormones de les llavors per tal de mantenir la mateixa capacitat germinativa en tots els rangs d’edat dels individus d’una mateixa població. En canvi, molt probablement l’ambient, tot i que no es pot descartar l’efecte del genotip, pot estar influenciant el grau de dormició de les llavors influint sobre els nivells d’ABA i GAs, mantenint la viabilitat dels embrions influenciant els nivells de vitamina E acumulats.
Les llavors de l’espècie Chamaerops humilis var. humilis ens han permès observar una funció antioxidant dels tocoferols i dels tocotrienols en diferents estadis fisiològics de les llavors: mentre que els tocotrienols tenen una funció antioxidant durant l’emmagatzematge, quiescència i dormició, els tocoferols semblen estar exercint aquesta funció durant la germinació de les llavors d’aquesta espècie. Els tocoferols es van sintetitzar de novo un cop va començar la germinació, alhora que augmentaven els nivells hormonals i de peròxid d’hidrogen. Aquest fet va suggerir una regulació transcripcional de la seva síntesi, confirmada per l’augment i disminució dels nivells d’expressió de gens implicats en la síntesi de tocoferols i tocotrienols.
Finalment, en aquesta tesi es conclou que degut al seu paper dual (antioxidant i regulador), la vitamina E és essencial durant l’emmagatzematge, quiescència i dormició de les llavors; i en concret, els tocoferols, són essencials durant la germinació.
b
ES-BaCBU
cat
rda
ES-BaCBU
text
txt
rdacontent
informàtic
c
rdamedia
recurs en línia
cr
rdacarrier