2024-03-29T13:13:17Zhttps://www.tdx.cat/oai/requestoai:www.tdx.cat:10803/6746282022-06-23T10:38:42Zcom_10803_311col_10803_322
00925njm 22002777a 4500
dc
Ruiz de Azua, María Josefina
author
2022-06-08
Avui dia, tenim accés a aliments d’arreu del món, a qualsevol època de l'any. Específicament, es poden consumir
fruites i verdures típiques d'altres llocs, sense conèixer quines conseqüències té en el nostre organisme. En aquest
sentit, les plantes tenen una composició fitoquímica característica que depèn de les condicions ambientals on es
desenvolupa. Aquestes molècules proporcionen senyals per als heteròtrofs que els consumeixen, per tal que es
puguin adaptar favorablement a les condicions imprescindibles de l'entorn. A més, la quantitat d'hores de llum diària
impacta al metabolisme a través de la modulació de la transcripció gènica de determinats enzims. En aquesta tesi es
va avaluar l'efecte de l'exposició crònica a diferents hores de llum, així com també l'efecte del consum de cireres i
tomàquets de diferent origen geogràfic i en diferents fotoperíodes, simulant diferents temporades de consum.
Concretament s’ha avaluat l’impacte sobre paràmetres metabòlics sèrics i hepàtics, sobre l'expressió d'enzims
relacionats amb el metabolisme lípids i sobre el perfil d'àcids grassos en fetge i múscul. Hem observat que tant l'origen
com el fotoperíode de consum tenen efectes diferencials sobre els paràmetres avaluats.
Hoy en día, tenemos acceso a alimentos de todas partes del mundo, en cualquier época del año. Específicamente, se
puede conseguir frutas y verduras típicas de otros sitios, sin conocer qué consecuencias produce en nuestro
organismo. En tal sentido, las plantas poseen una composición fitoquímica característica que depende de las
condiciones ambientales dónde se desarrolla. Estos biocompuestos proporcionan señales para los heterótrofos que
las consumen, con el fin de que puedan adaptarse favorablemente a las condiciones imprescindibles del entorno.
Además, la cantidad de horas de luz diaria impacta en el metabolismo, a través de la modulación de la transcripción
génica de determinadas enzimas. En la presente tesis se evaluó el efecto de la exposición crónica a diferentes horas
de luz, así como también el efecto del consumo de cerezas y tomates de distinto origen geográfico y en distintos
fotoperiodos, simulando diferentes temporadas de consumo, sobre parámetros metabólicos séricos y hepáticos, sobre
la expresión de enzimas relacionadas con el metabolismo lípidos y sobre el perfil de ácidos grasos en higado y en
músculo. Observamos que tanto el origen, como el fotoperiodo de consumo poseen efectos diferenciales sobre los
parámetros evaluados.
Nowadays, we have access to food products from all over the world, at any time of the year. Specifically, we have
access to fruits and vegetables typical from other places, without knowing the consequences that this produces in the
organism. In this sense, plants have a characteristic phytochemical composition that depends on the environmental
conditions where it grows. These biocomposites provide signals for the heterotrophs that consume them, so that they
can adapt favorably to the essential conditions of the environment. In addition, the number of hours of daily light
impacts metabolism, through the modulation of gene transcription of certain enzymes. In this thesis, the effect of
chronic exposure to different hours of light was evaluated, as well as the effect of the consumption of cherries and
tomatoes from different geographical origin and in different photoperiods, simulating different seasons of consumption.
Specifically we evaluated the impact on serum and liver metabolic parameters, on the expression of enzymes related to
lipid metabolism and on the profile of fatty acids in liver and muscle. We have observed that both the origin and the
photoperiod of consumption have differential effects on the parameters evaluated.
http://hdl.handle.net/10803/674628
Polifenols
Metabolisme
Fotoperíodes
Polifenoles
Metabolismo
Fotoperiodos
Polyphenols
Metabolism
Photoperiods
Metabolic consequences of consumption of fruits from different origins and in different photoperiods: impact on the lipidic metabolism