Web 2.0 aplicat a la recuperació de patrimoni històric arquitectònic: una aportació metodològica a la restitució virtual d'edificis històrics

Author

Voltas Aguilar, Jordi

Director

Monguet, Josep M. (Josep Maria)

Codirector

Marqués Calvo, Joaquín

Date of defense

2012-02-03

Legal Deposit

B. 3469-2013

Pages

480 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Expressió Gràfica a l'Enginyeria

Abstract

El WEB 2.0 ha implicat compartir coneixement a un nivell sense precedents. S'han realitzat diversos models teòrics, i el fet de recollir i guardar el coneixement ha esdevingut quelcom estratègic. Una de les estructures que ajuden a la gestió del coneixement són les Comunitats de Pràctiques, que estan presents en molts camps de coneixement i que faciliten la feina del dia a dia de les persones. Aquesta estructura evoluciona a les denominades Xarxes Electròniques de Pràctiques que utilitzen les característiques del WEB 2.0 com fòrums, blocs i xarxes socials. A través d'elles es posen en contacte persones, que, de manera altruista i sense esperar beneficis econòmics, debaten i s'ajuden entre elles tot compartint coneixement. En un intent d'adaptar aquesta forma de col·laboració dins de l'àmbit del patrimoni arquitectònic i amb l'objectiu d'aconseguir la restitució virtual d'un edifici històric concret, ens plantegem la següent pregunta: "és possible aconseguir una interpretació final com a resultat de la col·laboració d'una comunitat d'experts a través d'Internet?". Buscant una metodologia de treball col·laboratiu que reforci el procés interpretatiu, s'ha dissenyat aquesta experiència.


WEB 2.0 marks the age of sharing knowledge in a way that never has been seen before. Several models have been developed, and collecting, saving and sharing knowledge became fundamental and strategic. One of the structures that helps to manage knowledge is the Communities of Practice, which is present in many knowledge fields and which facilitates day-to-day work for many people. This model evolved to a new one, the Network of Practice, which uses the features of WEB 2.0 such as forums, blogs and social networks, to link people together for solving problems, discussing questions and thus helping the peers. Trying to adapt this way to collaborate into the knowledge field of architectural heritage, thus achieving a virtual restitution as our last goal, the main question for us is the following: It is possible to achieve a final solution as a result of collaboration of a community of experts via Internet? Looking for a methodology that gives more confidence in the interpretation process and that would work in a collaborative manner, we¿ve designed our experience.

Subjects

76 - Graphic art, printmaking. Graphics

Documents

TJVA1de1.pdf

12.76Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)