L'obra editada del canonge Teodor Tomàs (València 1677-1748). Estudi lingüístic i edició.

Autor/a

Juan-Mompó Rovira, Joaquim

Director/a

Martí Mestre, Joaquim

Fecha de defensa

2007-04-19

ISBN

9788437067988

Depósito Legal

V-2566-2008



Departamento/Instituto

Universitat de València. Departament de Filologia Catalana

Resumen

La tesi doctoral L'obra editada del canonge Teodor Tomàs (València, 1677-1748). Estudi lingüístic i edició estudia la vida i obra del canonge Teodor Tomàs Palomar, que es dedicà al mecenatge d'obres d'art (retaules i llenços) i sobretot a la reescriptura i edició d'obres medievals en català de tema hagiogràfic. Aquesta tasca la concebé com un exercici d'actualització lingüística i d'assentament doctrinal; això va comportar que el canonge farcira amb altres passatges les seues edicions, que ampliara alguns capítols o parts, que glossara mots dels llibres medievals sense suprimir-los i que n'eliminara fragments poc consistents doctrinalment, sobretot a causa del seu caràcter supersticiós. En concret, les dues edicions que el canonge va editar, després d'haver-les modificades com hem explicat, van ser el Verger de la sacratíssima Verge Maria i la Història y portentosa vida de la extàtica y seràfica verge sancta Catherina de Sena; la primera es va imprimir a Barcelona l'any 1732 i la segona a València el 1736. Segons les conclusions aportades, l'estudi de les edicions de Tomàs demostra que al segle XVIII existia un públic lector interessat en la literatura hagiogràfica en català, escrita en un model lingüístic culte; i també prova que el mercat del llibre i de la cultura escrita no se supeditava a les fronteres polítiques, sinó que s'estenia naturalment de València a Barcelona.


The doctoral thesis L'obra editada del canonge Teodor Tomàs (València, 1677-1748). Estudi<br/>lingüístic i edició studies the life and work of the canon Teodor Tomàs Palomar, who<br/>dedicated himself to the patronage of works of art and specially to the rewriting and<br/>medieval edition of works in Catalan of hagiographic subject. The two editions that the<br/>canon edited, after having modified them, were Verger de la sacratíssima Verge Maria and<br/>Història y portentosa vida de la extàtica y seràfica verge sancta Catherina de Sena; the first one<br/>printed in Barcelona in year 1732 and the second one in Valencia 1736. According to the<br/>brought conclusions, the study of the editions of Tomàs demonstrates that in the 18th<br/>century there was a reading public interested in the hagiographic literature in Catalan,<br/>written in a literate linguistic model; and also evidences that the market of the book and the<br/>written culture did not depend on the political borders, but arrived naturally from Valencia<br/>to Barcelona.

Materias

80 - Cuestiones generales relativas a la lingüística y literatura. Filología

Área de conocimiento

Facultat de Filologia

Documentos

mompo.pdf

4.829Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)