Efecto del tipo de lactancia durante el primer año de vida sobre el estado de hierro y el desarrollo físico y psicológico del niño

Author

Bedmar Carretero, Cristina

Director

Arija Val, Victoria

Codirector

Aranda Pons, Núria

Date of defense

2012-11-26

Legal Deposit

T.56-2013

Pages

230 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

L’objectiu d’aquest estudi va ser valorar el desenvolupament del nen durant el primer any de vida en funció del tipus de lactància realitzada durant el primer semestre y de la dosis de ferro administrada durant el segon semestre. Hem observat que el 75,5% dels nens realitzen lactància materna exclusiva al néixer y el 16,5% la mantenen fins als 6 mesos. El 39,5% tenen alguna mutació en el gen HFE. La prevalença de dèficit de ferro y anèmia ferropènica es del 4,5% y 2,5% als 6 mesos y del 9,2% y 1,2% als 12 mesos. La lactància materna durant els primers 6 mesos de vida augmenta l’índex de desenvolupament mental i psicomotor als 12 mesos. A més, la ingesta de llet fortificada amb dosis alta de ferro durant el segon semestre també augmenta l’índex de desenvolupament mental i proporciona menor percentatge de dèficit de ferro i d’anèmia ferropènica als 12 mesos.


El objetivo de este estudio fue valorar el desarrollo del niño durante el primer año de vida en función del tipo de lactancia realizada durante el primer semestre y de la dosis de hierro administrada durante el segundo semestre. El 75,5% realizan lactancia materna exclusiva al nacer y el 16,5% la mantienen hasta los 6 meses. El 39,5%tienen alguna mutación en el gen HFE. La prevalencia de déficit de hierroy anemia ferropénicaes del 4,5% y 2,5% a los 6 meses y del 9,2% y 1,2% a los 12 meses.La lactancia materna durante los primeros 6 meses de vida aumenta el índice de desarrollo mental y psicomotor a los 12 meses. Además, la ingesta de leche fortificada con dosis alta en hierro durante el segundo semestre también aumenta el índice de desarrollo mental y proporciona menor porcentaje de déficit de hierro y de anemia ferropénica a los 12 meses.

Keywords

Lactancia materna; Llet artificial fortificada amb ferro; Dèficit de ferro en nadons; Hepcidina; gen HFE; Desenvolupament cognitiu dels lactants; Leche artificial fortificada con hierro; Déficit de hierro; Desarrollo cognitivo en lactantes

Subjects

61 - Medical sciences; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Documents

Tesi.pdf

1.430Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)