El model biològic dels cinc factors alternatius de la personalitat i els ritmes circadiaris

Author

Muro Rodríguez, Anna

Director

Gomà Freixanet, Montserrat

Adan Puig, Ana

Date of defense

2012-04-20

ISBN

9788449032257

Legal Deposit

B-2893-2013

Pages

146 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal

Abstract

Estudis recents sobre les relacions entre la personalitat i els ritmes circadiaris indiquen que els vespertins tendeixen a ser més extravertits, impulsius i buscadors de novetats, mentre que els matutins tendeixen a ser més introvertits, responsables, amables i emocionalment estables, suggerint que la vespertinitat és un factor de risc per a problemes relacionats amb les conductes de risc i el control dels impulsos. El propòsit del present treball ha estat examinar les diferències entre les tipologies circadiàries amb el model biològic dels cinc factors alternatius de la personalitat (AFFM), recentment desenvolupat i actualitzat com a un dels models teòrics amb bases biològiques més sòlides. La investigació es va dividir en dos estudis: en el primer estudi, el Qüestionari de Personalitat Zuckerman-Kuhlman (ZKPQ) i el qüestionari reduït Matutinitat-Evenigness es van administrar a una mostra de 533 estudiants universitaris (168 homes) amb un rang d'edat 18-33 anys. Els resultats van mostrar que els subjectes matutins van obtenir puntuacions significativament més altes Activitat, i en les seves sub-escales Activitat General i Activitat Laboral. Una interacció significativa entre la tipologia circadiària i el sexe es va trobar en Neuroticisme-Ansietat: els homes matutins van mostrar una major puntuació que els vespertins i els intermedis, mentre que les dones van presentar el patró oposat: les intermèdies van obtenir les puntuacions més altes, mentre que les matutines van mostrar les més baixes. En el segon estudi, es van analitzar un total de 412 dones de 18 a 55 anys d'edat. Els resultats mostren que les dones també van obtenir puntuacions significativament més altes Activitat i en les seves sub-escales, i més baixes en Agressivitat-Hostilitat i Percaça de Sensacions. També es va observar una tendència a la significació en Neuroticisme-Ansietat, replicant els resultats del primer estudi. En tots els grups, els resultats van ser independents de l'edat. Aquests resultats estan d'acord amb els obtinguts en treballs anteriors i afegeixen noves dades, ja que és la primera vegada que s’utilitza l’ AFFM en el context de la investigació dels ritmes circadiaris. Es discuteixen les seves implicacions en l’àmbit laboral, acadèmic i clínic i es suggereix la idoneïtat de l’ús d’aquest model de personalitat ateses les seves bases biològiques.


Estudios recientes sobre las relaciones entre la personalidad y los ritmos circadianos indican que los vespertinos tienden a ser más extrovertidos, impulsivos y buscadores de novedades, mientras que los matutinos tienden a ser más introvertidos, responsables, amables y emocionalmente estables, sugiriendo que la vespertinidad es un factor de riesgo para problemas relacionados con las conductas de riesgo y el control de los impulsos. El propósito del presente trabajo ha sido examinar las diferencias entre las tipologías circadianas con el modelo biológico de los cinco factores alternativos de la personalidad (AFFM), recientemente desarrollado y actualizado como uno de los modelos teóricos con bases biológicas más sólidas. La investigación se dividió en dos estudios: en el primer estudio, el Cuestionario de Personalidad Zuckerman-Kuhlman (ZKPQ) y el cuestionario reducido Matutinidad-Evenigness se administró a una muestra de 533 estudiantes universitarios (168 hombres) con un rango de edad 18-33 años. Los resultados mostraron que los sujetos matutinos obtuvieron puntuaciones significativamente más altas Actividad, y en sus sub-escalas Actividad General y Actividad Laboral. Una interacción significativa entre la tipología circadiana y el sexo se encontró en Neuroticismo-Ansiedad: los hombres matutinos mostraron una mayor puntuación que los vespertinos y los intermedios, mientras que las mujeres presentaron el patrón opuesto: las intermedias obtuvieron las puntuaciones más altas, mientras que las matutinas mostraron las más bajas. En el segundo estudio, se analizaron un total de 412 mujeres de 18 a 55 años de edad. Los resultados muestran que las mujeres también obtuvieron puntuaciones significativamente más altas Actividad y en sus subescalas, y más bajas en Agresividad-Hostilidad y Búsqueda de Sensaciones. También se observó una tendencia a la significación en Neuroticismo-Ansiedad, replicando los resultados del primer estudio. En todos los grupos, los resultados fueron independientes de la edad. Estos resultados están de acuerdo con los obtenidos en trabajos anteriores y añaden nuevos datos, ya que es la primera vez que utiliza el AFFM en el contexto de la investigación de los ritmos circadianos. Se discuten sus implicaciones en el ámbito laboral, académico y clínico y se sugiere la idoneidad del uso de este modelo de personalidad debido a sus bases biológicas.


Recent research on the relationship between personality and circadian rhythms indicates that the evening-types tend to be more extravert, impulsive and novelty seekers, while the morning-types tend to be more introverted, conscious, agreeable and emotionally stable, suggesting that eveningness a risk factor for problems related to risk taking and impulse control. The purpose of this study was to examine the differences between the circadian types with alternative biological model of the five factors of personality (AFFMAT), recently developed and updated as a theoretical model with a solid biological basis. The research was divided into two studies: in the first study, the Zuckerman-Kuhlman Personality Questionnaire and the reduced Morningness-Evenigness Questionnaire were administered to a sample of 533 college students (168 men) from 18 to 33 years. The results showed that morning-type subjects scored significantly higher in Activity, and its sub-scales General Activity and Work Activity. A significant interaction between sex and circadian typology was found in neuroticism-Anxiety: morning-type men showed higher scores than evening and intermediate types, while women showed the opposite pattern: the intermediate obtained the highest scores, while the morning-types showed the lowest. In the second study, a sample of 412 women from 18 to 55 years of age was analyzed. The results also show that women scored again significantly higher in Activity and its subscales, and lower in Aggression-Hostility and Impulsive Sensation Seeking. We also observed a trend towards significance in Neuroticism-Anxiety, replicating the results of the first study. In all groups, the results were independent of age. These results agree with those obtained in previous studies and add new data as it is the first time the AFFM is used in the context of circadian rhythms research. We discuss the implications of these results in the professional, academic and clinical areas and it is suggested the suitability of using this personality model given its biological basis.

Keywords

Personalitat; ZKPQ; Ritmes carcadiaris

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

amr1de1.pdf

17.86Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)