Estudio cinético de las reacciones entre piridoxamina y compuestos carbonílicos de interés biológico y biomédico

dc.contributor
Universitat de les Illes Balears. Departament de Química
dc.contributor.author
Adrover Estelrich, Miquel
dc.date.accessioned
2011-04-12T18:55:21Z
dc.date.available
2008-10-15
dc.date.issued
2008-09-19
dc.date.submitted
2008-10-15
dc.identifier.isbn
9788469215869
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1015108-135647
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/9458
dc.description.abstract
La piridoxamina es un derivat natural de la vitamina B6, que participa (mitjançant la seva forma fosforilada en posició 5') com a cofactor de reaccions biològiques. Recentment s'han demostrat les seves propietats farmacològiques, concretament contra el desenvolupament de les patologies associades a la diabetis. En ambdós casos, la formació d'una base de Schiff amb compostos carbonílics esdevé la clau del seu mecanisme d'acció. Malgrat la seva importància, les propietats físico-químiques de les bases de Schiff de la piridoxamina han estat poc estudiades. Es per això, que el principal objectiu d'aquesta tesi és estudiar, en condicions fisiològiques de pH i temperatura, les bases de Schiff de piridoxamina. Els resultats obtinguts mostren que, de manera atípica, les bases de Schiff de piridoxamina presenten equilibri isomèric amb una forma hemiaminal. A més, la seva cinètica de formació es superior a la determinada per a bases de Schiff formades sobres models de les dianes de glicació. Els treballs s'han completat realitzant els estudis cinètics de la piridoxamina amb aldoses i elucidant el mecanisme inhibidor de la piridoxamina sobre l'evolució dels compostos d'Amadori.
cat
dc.description.abstract
La piridoxamina es un derivado natural de la vitamina B6, el cual participa (mediante su forma fosforilada en posición 5') como cofactor de reacciones biológicas. Recientemente han sido demostradas sus propiedades farmacológicas, concretamente contra el desarrollo de las patologías asociadas a la diabetes. En ambos casos, la formación de una base de Schiff con compuestos carbonílicos representa la clave de su mecanismo de acción. A pesar de su importancia, las propiedades físico-químicas de las bases de Schiff de piridoxamina han sido poco estudiadas. Por este motivo, el principal objetivo de esta tesis es estudiar, en condiciones fisiológicas de pH y temperatura, las bases de Schiff de piridoxamina. Los resultados obtenidos revelan que, atípicamente las bases de Schiff de piridoxamina presentan equilibrio isomérico con una forma hemiaminal. Además, su cinética de formación es superior a la determinada para las bases de Schiff formadas sobre modelos de las dianas de glicación. Estos trabajos han sido completados realizando los estudios cinéticos de la piridoxamina con aldosas y elucidando el mecanismo inhibidor de la piridoxamina sobre la evolución de los compuestos de Amadori.
spa
dc.description.abstract
Pyridoxamine is a vitamin B6 derivative involved in biological reaction (by its 5'-phosphorilated form) as an enzymatic cofactor. Recently has been shown that pyridoxamine acts as a drug against related diabetes pathologies. In both cases, a Schiff base formation with carbonyl compounds is the key of pyridoxamine action. Few studies on the pyridoxamine Schiff base formation have been reported to date. For this reason, the aim of this thesis is study the pyridoxamine Schiff bases formation under physiological conditions of pH and temperature. Our results have shown an unexpected isomeric equilibrium in pyridoxamine Schiff bases with its hemiaminal form. In addition, the obtained kinetic data reveals that pyridoxamine Schiff base formation is faster than Schiff base formation on protein glycation models. These works were completed with the studding of the reaction of pyridoxamine with some aldoses. Furthermore, a possible mechanism of piridoxamina action on Amadori compounds was also proposed.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de les Illes Balears
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Protein glycation
dc.subject
Amadori compound
dc.subject
Sugars
dc.subject
Pyridoxamine
dc.subject
Kinetic studies
dc.subject
Reaction mechanism
dc.subject
Glicación proteica
dc.subject
Compuesto de Amadori
dc.subject
Azúcares
dc.subject
Piridoxamina
dc.subject
Mecanismos de reacción
dc.subject
Estudios cinéticos
dc.subject
Glicació protèica
dc.subject
Compost d'Amadori
dc.subject
Sucres
dc.subject
Piridoxamina
dc.subject
Mecanismes de reacció
dc.subject
Estudis cinètics
dc.subject.other
Química Física
dc.title
Estudio cinético de las reacciones entre piridoxamina y compuestos carbonílicos de interés biológico y biomédico
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
544
cat
dc.contributor.authoremail
miquel.adrover@uib.es
dc.contributor.director
Donoso Pardo, Josefa
dc.contributor.director
Vilanova Canet, Bartolomé
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

tmae.pdf

11.87Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)