Estudio de los procesos patológicos de cristalización: litiasis renal, calcificaciones cardiovasculares y osteoporosis

Author

Sanchis Cortés, Mª del Pilar

Director

Grases Freixedas, Félix

Date of defense

2008-05-05

ISBN

9788469155417



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Química

Abstract

En esta tesis se ha estudiado la capacidad del ácido úrico para actuar como inductor de la litiasis renal oxalocálcica, diferentes factores implicados en la formación de las calcificaciones cardiovasculares y la capacidad de distintos polifosfatos para prevenir la osteoporosis.<br/>De esta tesis se concluye, en primer lugar, que el ácido úrico está implicado en la formación de un significante porcentaje de cálculos renales de oxalato cálcico monohidrato de cavidad. En segundo lugar, que la formación de calcificaciones cardiovasculares, al igual que los cálculos renales papilares, comienza con una lesión inicial a partir de la cual pueden desarrollarse los cristales cálcicos. Y en tercer lugar, que el fitato (myo-inositol hexafosfosfato), un polifosfato natural presente en fluidos y tejidos fisiológicos, es capaz tanto de inhibir la formación de calcificaciones cardiovasculares como de prevenir la pérdida de masa ósea en la osteoporosis.


A la present tesi s'ha estudiat la capacitat de l'àcid úric per actuar com a inductor de la litasis renal oxalocàlcica, diferents factors implicats en la formació de les calcificacions cardiovasculars i la capacitat de distints polifosfats per prevenir l'osteoporosi.<br/>D'aquesta tesi es conclou, en primer lloc, que l'àcid úric està implicat en la formació d'un significant percentatge de càlculs renals d'oxalat càlcic monohidrat de cavitat. En segon lloc, que la formació de calcificacions cardiovasculars, anàlogament als càlculs renals papil·lars, comença amb una lesió inicial sobre la qual es poden desenvolupar els cristalls càlcics. I en tercer lloc, que el fitat (myo-inositol hexafosfat), un polifosfat natural presenta fluids i teixits fisiològics, es capaç tant d'inhibir la formació de calcificacions cardiovasculars com de prevenir la pèrdua de massa òssia a l'osteoporosi.


The aims of this thesis have been to study the capacity of uric acid as inducer of calcium oxalate renal calculi, different factors involved in cardiovascular calcifications and the capacity of different polyphosphates to prevent osteoporosis. <br/>The conclusions of this thesis are, firstly, uric acid play an important role as inducer of an important percentage of calcium oxalate monohydrate unattached renal calculi. Secondly, the formation of cardiovascular calcification (as in papillary renal calculi) begins with a lesion over which calcium crystals can develop. And thirdly, phytate (myo-inositol hxaphosphate), a natural occurring polyphosphate, can inhibit cardiovascular calcification as well as prevent bone mass loss in osteoporosis

Keywords

osteporosi; litiasi renal; calcificacions cardiovasculars

Subjects

54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy

Knowledge Area

Química

Documents

tpsc1de1.pdf.pdf

5.421Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)