De la vinya a la ramaderia. El canvi en el model agrari menorquí (1708-2006)

Author

Méndez Vidal, Alfons Xavier

Director

Manera Erbina, Carles

Date of defense

2008-01-28

ISBN

9788469215890



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament d'Economia Aplicada

Abstract

En aquest estudi s'analitza l'evolució del sector vitícola de Menorca durant els segles XVIII, XIX i XX confrontant-lo amb la del sector ramader. <br/>En el segle XVIII es constata un avanç de la producció vinícola, gràcies a l'estímul de l'augment de la població. No obstant això, aquesta disminueix a partir de 1830, quan l'economia insular sofreix una severa depressió. L'excedent vinícola generat ocasiona una forta caiguda dels preus. Així, quan el oídium assoli la illa a partir de 1852, s'experimentarà una arrencada massiva de vinyes. <br/>Paral·lelament augmenta el pes de la ramaderia bovina, amb una importància creixent de la producció formatgera, i que, quan a la dècada de 1960 desaparegui el cultiu del blat, es convertirà en l'únic sector agrari de la illa. Tanmateix, i malgrat l'augment dels rendiments esdevingut a partir de 1950, la ramaderia presentarà una capacitat de generació de renda decreixent.


En este estudio se analiza la evolución del sector vitícola de Menorca durante los siglos XVIII, XIX y XX confrontándolo con la del sector ganadero. <br/>En el siglo XVIII se constata un avance de la producción vinícola, gracias al estímulo del aumento de la población. Sin embargo, ésta disminuye a partir de 1830, cuando la economía insular sufre una severa depresión. El excedente vinícola generado ocasiona una fuerte caída de los precios. Así, cuando el oídium azote la isla a partir de 1852, se experimentará un arranque masivo de viñedo.<br/>Paralelamente aumenta el peso de la ganadería bovina, con una importancia creciente de la producción quesera, y que, cuando en la década de 1960 desaparezca el cultivo del trigo, se convertirá en el único sector agrario de la isla, pero que, pese al aumento de los rendimientos acaecido a partir de 1950, presentará una capacidad de generación de renta decreciente.


This study examines the evolution of the vineyard in Minorca during the XVIII, XIX and XX centuries, and compares it with that of the livestock sector. <br/>In the eighteenth century there is a breakthrough in wine production, thanks to the stimulus of increased population. However, it decreases from 1830, when the island economy suffers a severe depression. The wine surplus generated causes a sharp drop in prices. Thus, when the oidium plagued the island from 1852, it will experience a massive boot vineyard. <br/>In parallel, the weight of cattle increases, with a growing importance of cheese production, and which, when in the 1960's the crop of wheat disappear, it will become the only agricultural sector of the island. However, and despite the rise in yields occurred after 1950, it will present a declining capacity of income generation.

Keywords

Animal husbandry; Viticulture; Agriculture; Agrarian history; Economic history; Menorca; Oidium; Ramaderia; Viticultura; Agricultura; Història agrària; Història econòmica; Minorca

Subjects

33 - Economics. Economic science; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Història i Institucions Econòmiques

Documents

tamv.pdf

5.056Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)