Lectura Estratègica dels Problemes Matemàtics a l'Educació Primària

Autor/a

Balaguer Fàbregas, Carme

Director/a

Vidal i Raméntol, Salvador

Fecha de defensa

2009-07-08

ISBN

9788469310144

Depósito Legal

B-9542-2010



Departamento/Instituto

Universitat Internacional de Catalunya. Departament de Ciències de l'Educació

Resumen

La tesi pretén demostrar la validesa d'un programa d'ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques a l'educació primària, en base a un reforçament de la lectura dels problemes matemàtics. La fonamentació teòrica d'aquest programa és la Concepció Constructivista de l'Ensenyament i Aprenentatge i la metodologia utilitzada en la implementació del programa és l'ensenyament i aprenentatge estratègic , aplicat segons la seqüència metodològica proposada per Monereo. Un altre element determinant va ser la presentació de continguts molt contextualitzats a la realitat del grup al qual es va aplicar el programa. Els resultats aconseguits van confirmar la millora de rendiment dels infants des d'un punt de vista conceptual i procedimental, però sobretot una millora actitudinal relativa a un increment de motivació per la tasca. Els principis psicopedagògics en els que es fonamenta el model d'intervenció són: Prevenció del fracàs, atenció a la diversitat, foment del pensament crític, motivació, globalització i contextualitzacó i ensenyament estratègic.


La tesis pretende demostrar la validez de un programa de enseñanza y aprendizaje de las matemáticas en la Educación Primaria, en base a un refuerzo de la lectura de los problemas matemáticos. El fundamento teórico de este programa es la Concepción Constructivista de la Enseñanza y el Aprendizaje y la metodología utilizada en la implementación del programa es la enseñanza y aprendizaje estratégico, aplicada según la secuencia metodológica propuesta por Monereo. Otro factor determinante ha sido la presentación de contenidos muy contextualizados a la realidad del grupo al cual se ha aplicado el programa. Los resultados logrados han confirmado la mejora de rendimiento del alumnado desde un punto de vista conceptual y procedimental, pero sobretodo una mejora actitudinal relativa a un incremento de motivación por la tarea. Los principios psicopedagógicos en los que se fundamenta el modelo de intervención son: Prevención del fracaso, atención a la diversidad, fomento del pensamiento crítico, motivación, globalización y contextualización y enseñanza estratégica.


The thesis aims to demonstrate the validity of a program of teaching and learning mathematics in primary education, based on strengthening the reading of mathematical problems. The theoretical foundation of this program is the Constructivist Conception of Teaching and Learning and the methodology used in implementing the program is learning strategies, applied according to methodological sequence, proposed by Monereo. Another important factor has been that contents of learning activities are highly contextualised to the real life of the group to which the program has been implemented. The results obtained have confirmed the improvement in student performance both in conceptual and procedural contents, but especially on attitudinal contents due to increased motivation for the task. Psycho-educational principles in underpinning the intervention model are: Prevention of failure, attention to diversity, promotion of critical thinking, motivation, globalization and contextualization and strategic teaching

Palabras clave

Learning difficulties in reading and maths; enseñanza contextualizada; model globalizado de enseñanza de las matemáticas; motivación; atención a la diversidad; estrategias de aprendizaje; Dificultades de apren; ensenyament contextualitzat; model globalitzat d'ensenyament de les matemàtique; motivació; atenció a la diversitat; estratègies d'aprenentatge; Dificultats d'aprenentatge de la lectura i de les; learning strategies; attention to diversity; global model in maths teaching; contextulized teaching

Materias

373 - Enseñanza primaria y secundaria; 51 - Matemáticas

Área de conocimiento

Didàctica de las matemàtiques

Documentos

Carme_Balaguer_Tesi_1.pdf

113.8Kb

Carme_Balaguer_Tesi_2.pdf

6.815Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)