Construir la veu filosòfica mitjançant l'escriptura col·laborativa: una comunitat d'aprenentatge de la Filosofia a Batxillerat

Author

Corcelles Seuba, Mariona

Director

Castelló Badia, Montserrat

Date of defense

2010-09-13

Legal Deposit

B.39059-2010



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'objectiu de la recerca és mostrar com, mitjançant l'escriptura col·laborativa, els<br/>estudiants de filosofia de 1r de Batxillerat aprenen a desenvolupar les competències<br/>filosòfiques de problematitzar, conceptualitzar i argumentar, les quals hem anomenat<br/>"veu filosòfica".<br/>És un estudi descriptiu i exploratori, amb un disseny d'anàlisi de cas que combina les<br/>metodologies quantitativa i qualitativa. Se situa en el context natural de l'aula.<br/>Aquest context s'ha organitzat com a comunitat d'aprenentatge i pretén esdevenir un<br/>context dialògic i multivocal combinant la interacció entre iguals i l'ensenyament de<br/>l'escriptura per elaborar textos argumentatius filosòfics.<br/>L'estudi analitza, d'una banda, la qualitat filosòfica dels textos individuals i conjunts<br/>elaborats per quatre equips al llarg de la intervenció (curs 08-09), i d'altra banda, la<br/>qualitat filosòfica dels processos d'escriptura col·laborativa de dos equips en cinc<br/>sessions per publicar un text filosòfic a la revista de l'institut. Per últim, també analitza<br/>les percepcions pel que fa al context d'ensenyament i d'aprenentatge dels 48 estudiants i<br/>el professor que han participat en la intervenció.<br/>Els resultats mostren que hi ha millores en la qualitat filosòfica dels escrits dels<br/>estudiants, especialment els individuals. Quant a l'anàlisi de la qualitat filosòfica dels<br/>processos d'escriptura col·laborativa, s'observen les dificultats dels estudiants per<br/>passar del nivell abstracte al concret i com l'escriptura col·laborativa permet concretar i<br/>reformular les idees per construir coneixement en l'àmbit de la filosofia. Per últim, les<br/>percepcions dels estudiants i del professor aporten valoracions positives que reforcen<br/>aquest context educatiu i a la vegada elements per millorar-lo.


El objetivo de la investigación es mostrar cómo, mediante la escritura colaborativa,<br/>los estudiantes de filosofía de 1º de Bachillerato aprenden a desarrollar las competencias<br/>filosóficas de problematizar, conceptualizar, y argumentar, que hemos llamado como<br/>"voz filosófica".<br/>Es un estudio descriptivo y exploratorio basado en un diseño de análisis de caso que<br/>combina metodología cuantitativa y cualitativa. Se sitúa en el contexto natural del aula.<br/>Este contexto se ha organizado como comunidad de aprendizaje y pretende potenciar<br/>un contexto dialógico y multivocal combinando la interacción entre iguales y la<br/>enseñanza de la escritura para elaborar textos argumentativos filosóficos.<br/>El estudio analiza por un lado, la calidad filosófica de los textos individuales y<br/>conjuntos elaborados por cuatro equipos a lo largo de la intervención (curso 08-09), y<br/>por otro lado, la calidad filosófica de los procesos de escritura colaborativa de dos<br/>equipos a lo largo de cinco sesiones para publicar un texto filosófico en la revista del<br/>instituto. Por último, el estudio también analiza las percepciones respecto al contexto de<br/>enseñanza y de aprendizaje de los 48 estudiantes y el profesor que han participado en la<br/>intervención.<br/>Los resultados muestran que hay mejoras en la calidad filosófica de los escritos de<br/>los estudiantes, especialmente los individuales. En el análisis de la calidad filosófica de<br/>los procesos de escritura colaborativa, se observan las dificultades de los estudiantes<br/>para pasar del nivel abstracto al concreto y cómo la escritura colaborativa permite<br/>concretar y reformular las ideas para construir conocimiento en el ámbito de la filosofía.<br/>Por último, las percepciones de los estudiantes y del profesor aportan valoraciones<br/>positivas que refuerzan este contexto educativo y a la vez elementos para mejorarlo.


The aim of this research is to study how through collaborative writing philosophy<br/>students in High School learn to develop philosophical skills (to ask questions, to<br/>conceptualize, and to argue). These skills we have termed as "philosophical voice."<br/>It is a descriptive and exploratory study based on case analysis. It combines<br/>quantitative and qualitative methodology and it is situated in the natural classroom<br/>context.<br/>This educational setting is organized as a community of learning and aims to<br/>promote a dialogic and multivocal educational context through the combination of peer<br/>interaction and the teaching of writing to develop philosophical argumentative texts.<br/>The study analyzes one the one hand, philosophical quality of individual and group<br/>texts elaborated by four teams over the academic course intervention. On the other<br/>hand, it analyzes the collaborative writing process quality of two teams over five<br/>sessions to publish a philosophical text in the High School's Journal. Finally, the study<br/>also examines the perceptions of the learning context of 48 students and a teacher who<br/>participated in the intervention.<br/>The results show, first, that there are improvements in the quality of the<br/>philosophical writings of the students, especially the individual text. Moreover, the<br/>analysis of the collaborative writing process show the students' difficulties in moving<br/>from abstract to concrete level and how writing can helps to reformulate the ideas into<br/>practice and to build knowledge in the field of Philosophy. Finally, perceptions of<br/>students and teacher provide positive feedback to reinforce the educational context and,<br/>at the same time, elements for his improvement.

Keywords

philosophical writing and learning community; secondary education; collaborative writing; philosophical skills; learning philosophy; escritura filosófica y comunidad de aprendizaje; educación secundaria; escritura colaborativa; competencias filosóficas; aprendizaje de la filosofía; escriptura filosòfica i comunitat d'aprenentatge; educació secundària; escriptura col·laborativa; competències filosòfiques; aprenentatge de la filosofia

Subjects

159.9 - Psychology; 37 - Education

Knowledge Area

Psicologia de l'Educació

Documents

Tesi_Doctoral_Mariona_Corcelles_13_Set_2010.pdf

2.131Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)