Enfoques de aprendizaje y de estudio de los estudiantes universitarios

Author

Mahncke Torres, Margarita

Director

Castelló Badia, Montserrat

Date of defense

2010-04-28

Legal Deposit

B.22588-2010



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Aquest treball de recerca té per objectiu determinar com aborden l'aprenentatge els estudiants universitaris i quins són els factors que expliquen la seva adopció d'un o altre enfocament.<br/><br/>S'aborda el tema sota el paradigma dels diferents Enfocaments d'Aprenentatge que descriu la manera com els estudiants entenen el seu aprenentatge considerant la intenció particular del subjecte i la relació entre el subjecte i el context en què es troba.<br/><br/>Per recollir les dades s'ha utilitzat l'adaptació al castellà del qüestionari dissenyat per John Biggs denominat Qüestionari sobre el Procés d'Estudi. Les dades obtingudes a través d'aquest qüestionari ens han permès conèixer si els estudiants adopten un enfocament a l'hora d'aprendre superficial, profund o d'èxit en les diferents assignatures que cursen.<br/><br/>Els resultats indiquen que els enfocaments es relacionen estretament amb algunes metodologies d'ensenyament que els promouen o inhibeixen, Així com amb els sistemes d'avaluació de l'aprenentatge.


Este trabajo de investigación tiene por objetivo determinar cómo abordan su aprendizaje los estudiantes universitarios y qué influye en su adopción de tal o cual enfoque de estudio.<br/><br/>Se aborda el tema bajo el paradigma Enfoques de Aprendizajes que describe la manera de cómo los estudiantes abordan un contenido de aprendizaje considerando la intención particular del sujeto y la relación entre el sujeto y el contexto en el que se encuentra. <br/><br/>Para ello fue utilizado el cuestionario preparado por John Biggs denominado Cuestionario sobre el Proceso de Estudio. El resultado de este Cuestionario permitió conocer qué enfoques de aprendizaje, superficial, profundo o de logro, los estudiantes adoptan para abordar las exigencias de aprendizaje de las asignaturas que cursan. <br/><br/>Además, encontramos que los enfoques se relacionan estrechamente con algunas metodologías de enseñanza que los promueven o inhiben, como por ejemplo las evaluaciones del aprendizaje.


This research work aims to determine how universities students address their learning and what influences their decision of what approach to study to about.<br/> <br/>It uses the Learning Approaches paradigm which describes the way students address a learning content, considering the particular intention of the students and the relationship between them and the context in where they learn. <br/> <br/>To this end, it used the questionnaire prepared by John Biggs called Study Process Questionnaire (SPQ). The result of this questionnaire allowed to know what approaches to learning, achievement, superficial or deep, students adopt to address the learning requirements in the classes they take.<br/> <br/>In addition, we find that these approaches are closely related to some of the methods of teaching promoting or inhibiting them, such as learning assessments.

Keywords

Superficial Approaches; Achievement Approaches; Deep Approaches; Enfoque de Logro; Enfoque Superficial; Enfoque Profundo; Enfocament profund; Enfocament superficial

Subjects

37 - Education; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Investigació Pedagògica

Documents

BIBLIOGRAFIA_2009.pdf

211.2Kb

INDICE_2009.pdf

98.69Kb

INTRODUCCION_GENERAL_2009.pdf

118.6Kb

PARTE_II_Capitulo_VII_2009.pdf

93.33Kb

PARTE_II_CAPITULO_VI_2009.pdf

548.7Kb

PARTE_II_Capitulo_V_2009.pdf

148.4Kb

PARTE_II_Presentacion_2009.pdf

19.62Kb

PARTE_I_Capitulo_III_2009.pdf

126.2Kb

PARTE_I_Capitulo_II_2009.pdf

128.3Kb

PARTE_I_Capitulo_IV_2009.pdf

273.4Kb

PARTE_I_Capitulo_I_2009.pdf

110.3Kb

PARTE_I_Presentacion_2009.pdf

8.217Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)