Desenvolupament, normalització i validació de la versió estàndard de la segona versió del Test Barcelona

Author

Quiñones Úbeda, Sonia

Director

Peña-Casanova, J. (Jordi)

Tutor

Bruna Rabassa, Olga

Date of defense

2009-09-18

Legal Deposit

B.39552-2009



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

La necessitat d'un replantejament del Programa Integrat d'Exploració Neuropsicològica-Test Barcelona (PIEN-TB) justifica la creació d'una segona versió que s'enmarqui en una aproximació d'exploració modular en etapes. La present Tesi Doctoral té com a objectius principals desenvolupar, normalitzar i validar la versió estàndard de la segona versió del Test Barcelona (PIEN-TB II) i aportar per tant, un instrument d'exploració neuropsicològica fiable, vàlid i amb una adequada capacitat per diferenciar entre envelliment normal i diversos graus de deteriorament cognitiu. La Tesi està constituïda per tres parts: el procés de desenvolupament de la prova, l'estudi normatiu, i l'estudi de validació. El procés de desenvolupament es va portar a terme realitzant una revisió de les tècniques d'exploració actuals i una crítica rigorosa de la versió vigent del test, per a obtenir finalment una versió formada per quaranta-set subtests per avaluar orientació, llenguatge, lectura i escriptura, memòria, atenció-concentració, funcions executives, praxi i gnosi. Per portar a terme l'estudi normatiu, es va administrar la prova a 249 subjectes sans d'entre 20 i 86 anys, estratificats en set grups d'edat i escolaritat. Presentem les mitjanes, desviacions estàndard i taules de percentils de les cinquanta-cinc variables de la prova i el procés de construcció de la puntuació normalitzada (PN). Vàrem portar a terme l'estudi de validació comparant el rendiment de tres grups de pacients amb deteriorament cognitiu lleu, demència tipus Alzheimer en fase inicial i malaltia de Parkinson sense demència amb un grup de subjectes sans. Presentem el perfil cognitiu obtingut de cada un dels grups de pacients, així com les diferències més importants pel que fa al rendiment en els subtests. Presentem un punt de tall de 84 en la PN per discriminar amb un alt valor predictiu entre subjecte control i demència tipus Alzheimer. Pel que fa a la fiabilitat test-retest, vàrem obtenir un quocient de correlació intraclasse (QCI) de 0.79 de la PN. Respecte a la fiabilitat interavaluadors, vam obtenir un QCI global de la PN de 0.99 entre dotze avaluadors i presentem a més, el grau d'acord entre els diferents avaluadors i els diferents subtests. Finalment, per aportar dades sobre la validesa convergent, discriminant i concurrent de la prova, vàrem realitzar estudis correlacionals de les variables del test amb proves de cribratge cognitiu, la versió abreviada del PIEN-TB i diverses proves neuropsicològiques d'ús habitual en la pràctica clínica. Com a conclusions, considerem que la versió estàndard del PIEN-TB II constitueix un instrument d'exploració neuropsicològica que inclou proves per avaluar un ampli ventall de funcions cognitives d'una manera fiable, vàlida i amb una adequada capacitat per discriminar entre l'estat cognitiu de subjectes sans i el de pacients amb malaltia d'Alzheimer.


La necesidad de un replanteamiento del Programa Integrado de Exploración Neuropsicológica-Test Barcelona (PIEN-TB) justifica la creación de una segunda versión que se enmarque en una aproximación de exploración neuropsicológica modular en etapas. La presente Tesis Doctoral tiene como objetivos principales desarrollar, normalizar y validar la versión estándar de la segunda versión del Test Barcelona (PIEN-TB II) y por lo tanto aportar un instrumento de exploración neuropsicológica fiable, válido y con una adecuada capacidad para diferenciar entre envejecimiento normal y diversos grados de deterioro cognitivo. La Tesi se divide en tres partes: el proceso de desarrollo de la prueba, el estudio normativo y el estudio de validación. El proceso de desarrollo se llevó a cabo mediante una revisión de las técnicas de exploración actuales y una crítica rigurosa de la versión vigente del test, para finalmente obtener una versión formada por cuarenta y siete subtests para evaluar orientación, lenguaje, lectura y escritura, memoria, atención-concentración, funciones ejecutivas, praxis y gnosis. En el estudio normativo, se administró la prueba a 249 sujetos sanos de entre 20 y 86 años, estratificados en siete grupos de edad y escolaridad. Presentamos las medias, desviaciones estándar y tablas de percentiles de las cincuenta y cinco variables de la prueba, así como el proceso de construcción de la puntuación normalizada (PN).En el estudio de validación, comparamos el rendimento de un grupo de pacientes con deterioro cognitivo leve, demencia tipo Alzheimer en fase inicial y enfermedad de Parkinson sin demencia con un grupo de sujetos sanos. Presentamos el perfil cognitivo obtenido de cada uno de los grupos de pacientes, así como las diferencias más importantes respecto al rendimiento en los subtests. Presentamos un punto de corte de 84 en la PN para discriminar con un alto valor predictivo entre sujetos control y demencia tipo Alzheimer. En referencia a fiabilitdad test-retest, obtuvimos un coeficiente de correlación intraclase (CCI) de 0.79 de la PN. Respecto a la fiabilidad interevaluadores, obtuvimos un CCI global de la PN de 0.99 entre doce evaluadores y presentamos además, el grado de acuerdo entre los diferentes evaluadores y los diferentes subtests. Finalmente, para aportar datos sobre la validez convergente, discriminante y concurrente de la prueba, realizamos estudios correlacionales de las variables del test con pruebas de cribaje cognitivo, la versión abreviada del PIEN-TB y diversas pruebas neuropsicológicas de uso habitual. A modo de conclusión, consideramos que la versión estándar del PIEN-TB II constituye un instrumento de exploración neuropsicológica que incluye pruebas para evaluar diferentes funciones cognitivas de una forma fiable, válida y con una capacidad para discriminar entre el estado cognitivo de sujetos sanos y el de pacientes con enfermedad de Alzheimer.


The main objective of this work is to develop, normalize and validate the standar version of the second version of Test Barcelona (PIEN-TB II) and thus provide a reliable, valid and highly diagnostic accurate neuropsychological instrument that could describe the cognitive differeances between healthy aging and cognitive impairment. Our project is constituted by three specific parts. First of all, the test development process, secondly the normative study and finally the validation study. Critical analysis of the previous versions of the Test Barcelona and a literature search to analyze the current neuropsychological techniques were conducted to carry out the development of this instrument. At the end of the development process, a forty-seven subtest instrument was created to assess orientation, language, reading and writing, memory, attention, executive function, praxis and gnosis. Secondly, 249 healthy controls (from 20 to 86 years old) were tested to obtain normative data of the PIEN-TB II. Means, standar deviations and percentils tables of seven age and education groups of the sample are provided. Moreover, process of the standar score development is included the normative study section. The validation of the PIEN-TB II included the performance of three groups of patients (mild cognitive impairment, Alzheimer disease, and Parkinson disease without dementia) compared to a healthy control group. Cognitive profile of each patients group and the most important differeances between them are provided. A cutt-off of 84 on the standar score is presented as a high sensitive and specific score to distinguish Alzheimer disease from healthy controls. The test-retest and inter-rater reliability of the standar score were 0.79 and 0.99 (intraclass correlation coefficient). Twelve raters agreement in all the PIEN-TB II items is also provided. Construct, discriminant and convergent validity of the test was supported by the expected correlations with screening tests, the abbreviated version of Barcelona Test and some neuropsychological tests often utilized in clinical practice. In summary, PIEN-TB II is a complete neuropsichological battery that includes a wide number of cognitve domains, and a reliable, valid and highly accurate test to discriminate between cognitive status of healthy controls and patients with Alzheimer disease.

Keywords

cognitive impairment; aging; normative data; cognitive tests; neuropsychological assessment; deterioro cognitivo; envejecimiento; datos normativos; tests cognitivos; exploración neuropsicológica; deteriorament cognitiu; validació d'instruments; dades normatives; tests cognitius; exploració neuropsicològica

Subjects

159.9 - Psychology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Knowledge Area

Investigació Psicològica

Documents

Tesi_Quinones.pdf

4.011Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)