L'accés a la paternitat com a transició psicosocial

Author

Fuster Castell, Maria Pietat

Director

Tizón García, J. L.

Tutor

Pérez Testor, Carles

Date of defense

2006-07-19

Legal Deposit

B.33803-2007



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Des del punt de vista psicoanalític, el pare i el seu paper en el desenvolupament integral del seu fill/a, ha estat un tema àmpliament desconegut i desatés. Un fet semblant passa des del punt de vista de la investigació empírica en la psicologia evolutiva, psicologia clínica, psicopatologia, etc. Però, les noves perspectives de la investigació sobre el desenvolupament i creixement de les criatures, tant des del punt de vista de l'observació sistemàtica i clínica, com dels estudis empírics, li atorguen cada cop més importància. Els canvis socials i psicosocials de la família han suposat indubtables canvis del paper de la mare i del paper del pare (i de les seves representacions mentals acompanyants) que fa poc temps han començat a considerar-se<br/>Han aparegut estudis i descripcions sobre la sèrie de canvis que pateix el pare dintre de la família, a partir de l'embaràs i del naixement de la criatura.<br/>En aquest treball presentarem una visió general sobre el tema, i resultats que hem obtingut en el nostre estudi sobre la transició a la paternitat en pares d'una llar d'infants del districte de Sant Martí de Barcelona.<br/>S'han investigat variables biològiques, psicològiques i psicosocials durant l'embaràs, als tres mesos de vida de la criatura, i quan aquesta tenia 12 mesos.<br/>En general, els resultats apunten cap la importància de la paternitat com una important transició psicològica, i que ens pot permetre parlar de crisi psicosocial. I ho fa en tres nivells: síndrome de covada, desequilibri emocional post-part i aspectes que continuen en la transició bio-psico-social als 12 mesos de vida de la criatura.


Desde el punto de vista psicoanalítico, el padre y el papel que realiza en el desarrollo integral de su hijo/a, és un tema ámpliamente desconocido y desatendido. Algo similar ocurre desde el punto de vista de la investigación empírica en psicología evolutiva, psicología clínica, psicopatología,.. Y sin embargo, las nuevas perspectivas de la investigación sobre el desarrollo y crecimiento de los niñios/as, tanto desde el punto de vista de la observación sistemática y/o clínica como de los estudios empíricos, le conceden una importancia cada vez mayor. Los cambios sociales y psicosociales que padece la familia han supuesto indudables cambios del papel de la madre y del papel del padre (y de sus representaciones mentales acompañantes), que sólo recientemente han comenzado a estudiarse.<br/>En este trabajo presentaremos una visión general sobre el tema, y los resultados que hemos obtenido en nuestro estudio sobre la transición a la paternidad en padres de una guarderia del distrito de Sant Martí de Barcelona.<br/>Se han investigado variables biológicas, psicológicas y psicosociales durante el embarazo, a los tres meses de vida del hijo/a, y a los 12 meses de vida de este/a.<br/>En general, los resultados apuntan hacia la importancia de la paternidad como una transición psicológica importante, y que nos permite hablar de transición psico-social en tres niveles. Estos puntos son: síndrome de covada, desequilibrio emocional post-parto y aspectos que continuan en la transición bio-psico-social a los 12 meses de vida de la criatura.


From the psychoanalytical point of view the subject of the father and the role he plays in the integral development of his child has been really unknown and neglected. The similar thing happens as far as the empirical investigation in the clinical psychology, evaluative psychology and psychopathology are concerned. Nevertheless, the perspectives in the investigation about the children development and growing up, from the systematically and/or clinical observation and the empiric studies points of view, consider them an increasing importance. The social and psychosocial changes that can be observed in the institution of the family cause undoubted changes in the role of the mother and in the role of the father (and their accompanying representations), changes that have been investigated very recently. Nowadays, there appear many studies and descriptions of the series of the changes that suffers the father and his role in the family, related with the pregnancy and the children's birth.<br/>Now we shall present a general vision of the topic and some of the results of a empiric research work carried out about the paternity transition among the fathers of a nursery in Sant Martí¬ district of Barcelona. Biological variables, psychological and psycho-socials ones were investigated during the pregnancy, in the first three months of the son's life and in the first birthday. <br/>In general, the results point toward the importance of fatherhood as a psychosocial transition more important than expected at the three levels, and including issues of a psychosocial crisis with elements of couvade syndrome, postpartum fragility and permanent (1 year) psychosocial changes.

Keywords

Crisis; Psychosocial Transition; Postpartum blues; Couvade; Bonds; Motherhood; Fatherhood; Paternity; crisis; transición a la paternidad; desequilibrio emocional post-parto; relaciones; síndrome de covada; paternidad; crisi; transició psicosocial; desequilibri emocional post-part; síndrome de covada; lligams; Paternitat

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Investigació Psicològia

Documents

transicio_a_la_paternitat.pdf

904.0Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)