Francesc Sagrera, pedagog i orientador. Actualitat del seu pensament per a l'educació d'avui

Author

Sanfeliu Alicart, Maria Lidón

Director

Gallifa Roca, Josep

Date of defense

2010-12-02

Legal Deposit

B.46703-2010



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Aquesta tesi vol posar de relleu la vigència de les teories i pràctiques educatives de Francesc Sagrera, Escolapi que va exercir la seva tasca entre el 1927 i el 1940, com a referent per a l'educació actual.<br/><br/>La seva concepció democràtica de la societat i el valor de la justícia social desde el punt de vista evangèlic, que inculcava als seus alumnes al mateix temps que els sensibilitzava i els preparava per ser agents de canvi per una humanitat millor, és tot un referent pel sistema educatiu actual, en el que trobem greus dificultats de convivència i de diàleg.<br/> <br/>La vivència d'uns valors dintre de les aules, amb actituds positives envers aquests, poden ser un gran motor del procés educatiu. Amb aquest convenciment volem fer una aportació al sistema educatiu a través de l'experiència, la teoria i el model vital de Francesc Sagrera. <br/><br/>Hem dividit la tesi en quatre parts:<br/><br/>Una primera que comprèn la Biografia de Francesc Sagrera, explicada a través dels seus propis manuscrits, les bibliografies publicades fins a l'actualitat i un treball de camp en el que hem recollit els testimonis dels seus deixebles, que han format una fundació amb al seu nom. En ella relatem els fets més importants de la seva vida, expliquem com era, com pensava, com es relacionava amb els seus alumnes, i exposem el context educatiu y religiós en què va viure i que van marcar el seu devenir. En els annexes també podem trobar el context polític i social de la seva època. <br/><br/>Una segona, en la que pretenem reinterpretar la orientació a partir de la experiència que ha estat la immersió en el pensament i perspectives de Francesc Sagrera.<br/><br/>Es presenta un treball sobre diferents corrents en l'orientació per acabar en les definicions d'orientació actuals. Així mateix hem exposat la nostra pròpia teoria d'orientació i la de Francesc Sagrera, considerant a Francesc Sagrera com un gran orientador dels seus alumnes. <br/><br/>A la tercera part, analitzem el pensament de Francesc Sagrera amb els seus escrits, les cartes que va escriure als seus deixebles, i entrevistes amb els seus deixebles amb la finalitat d'entendre les diferents dimensions de la seva figura, el seu pensament i la seva praxis. <br/><br/>En la quarta part analitzem els problemes que té plantejats l'educació d'avui desde la nostra perspectiva, i es plantegen propostes a partir del model de Francesc Sagrera, posant de manifest la vigència de la seva teoria i la seva pràctica.


Esta tesis quiere poner de relieve la vigencia de las teorías y prácticas educativas de Francesc Sagrera, Escolapio que ejerció su tarea entre el 1927 y el 1940, como referente para la educación actual. <br/><br/>Su concepción democrática de la sociedad y el valor de la justicia social desde el punto de vista evangélico, que inculcaba a sus alumnos a la vez que los sensibilizaba y los preparaba para ser agentes de cambio para una humanidad mejor, es un referente para el sistema educativo actual, en el que encontramos graves dificultades de convivencia y diálogo.<br/><br/>La vivencia de unos valores dentro de las aulas, con actitudes positivas respecto a ellos, puede ser un gran motor del proceso educativo. <br/><br/>Con este convencimiento queremos hacer una aportación al sistema educativo a través de la experiencia, la teoría y el modelo vital de Francesc Sagrera.<br/><br/>Para ello hemos dividido la tesis en cuatro partes: <br/><br/>Una primera comprende la Biografia de Francesc Sagrera, explicada a través de sus propios manuscritos, las biografías publicadas hasta el momento y un trabajo de campo en el que hemos recogido los testimonios de sus discípulos, que han formado una fundación con su nombre. En ella relatamos los hechos más importantes de su vida, explicamos cómo era como pensaba, como se relacionaba con sus alumnos y exponemos el contexto educativo y religioso en el que vivió y que marcaron su devenir. En los anexos también podemos encontrar el contexto político y social de su época. <br/><br/>Una segunda, en la que pretendemos reinterpretar la orientación a partir de la experiencia que ha supuesto la inmersión de le pensamiento y perspectivas de Francesc Sagrera. Se presenta un trabajo sobre diferentes corrientes en la orientación para acabar en las definiciones de orientación actuales. Así mismo, hemos expuesto nuestra propia teoría de orientación y la de Francesc Sagrera, considerando a Francesc Sagrera como un gran orientador de sus alumnos.<br/><br/>En la tercera parte, analizamos el pensamiento de Francesc Sagrera con sus escritos, las cartas que escribió a sus discípulos, y entrevistas con estos con la finalidad de entender las diferentes dimensiones de su figura, su pensamiento y su praxis. <br/><br/>En la cuarta parte analizaremos los problemas que tiene planteados la educación de hoy desde nuestra perspectiva y planteamos propuestas a partir del modelo de Francesc Sagrera, poniendo de manifiesto la vigencia de su teoría y su práctica.


This thesis attempts to highlight the validity of educational theories and practices of Francesc Sagrera Sch. P., which exercised his task between 1927 and 1940, as reference for today's education.<br/><br/>His democratic conception of society and the value of social justice from the evangelical point of view are a reference for the current education, which has to promote coexistence and dialogue. He inculcated in his students evangelic values, while sensitized and prepared them to be agents of change for a better humanity.<br/><br/>The experience of values in the classroom and the promotion of positive attitudes towards them can be a strong force in the educational process.<br/><br/>With this conviction we want to make a contribution to the educational system through the vital experience, theory and model of Francesc Sagrera.<br/><br/>To these aims we've divided the thesis in four parts:<br/><br/>The first part includes the Biography of Francesc Sagrera, explained through his own manuscripts, biographies published to date and a qualitative research in which we collected the testimony of his disciples, which created a foundation with his name. Here we report the most important events of his life, explaining what was his personality, his thought, how was his relationship with his students and also we describe the educational and religious context in which they lived that conditioned his evolution. In the annexes we can find the political and social context of this time.<br/><br/>A second part aims to reinterpret counselling and guidance from the experience that has involved the immersion in the thoughts and perspectives of Francesc Sagrera. We present a work on different perspectives of counselling and guidance to arrive to he today's definitions. We have also created our own theory of counselling and guidance and the Francesc Sagrera one. Francesc Sagrera was a great counsellor of his students.<br/><br/>In the third part, we analyzed the thought of Francesc Sagrera, his writings, the letters he wrote to his disciples, and the interviews with the former students in order to understand the different dimensions of his personality, his thought and his praxis.<br/><br/>In the fourth part we analyzed the problems that today's education is facing, following our views. We suggested some proposals coming from Francesc Sagrera's model, demonstrating the today's validity of his theory and practice.

Keywords

thought; democracy; biography; student; priest; orientación; alumno; sacerdote; biografía; democracia; pensamiento; Education; guidance; Educación; pensament; democràcia; biografia; sacerdot; alumne; orientació; Educació

Subjects

37 - Education; 929 - Biographical studies

Knowledge Area

Investigació Pedagògica

Documents

Tesi_doctoral_versio_final[1]_MLSA.pdf

1.446Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)