Vers una escola segura i saludable: creació, validació i aplicació d'un instrument per a l'enregistrament i estudi dels danys no intencionats a l'escola

Author

Longàs Mayayo, Eduard

Director

Riera Romaní, Jordi

Date of defense

2010-07-23

Legal Deposit

B.39058-2010



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'objectiu principal de la investigació present és l'estudi dels danys no intencionats a l'escola, que es constitueixen com un problema per a la salut i la seguretat de l'alumnat.<br/>Aquest estudi s'aborda amb una orientació que contempla la complementarietat de les metodologies qualitativa i quantitativa.<br/>La investigació s'inicia a partir del disseny d'una sèrie de categories per descriure i analitzar els factors més rellevants d'aquest fenomen. <br/>En segon lloc, s'ha construït i validat un instrument per enregistrar les dades més importants dels danys no intencionats.<br/>En tercer lloc, s'ha aplicat aquest instrument al llarg d'un curs acadèmic, en 22 centres escolars i sobre una població total de 17494 alumnes. <br/>Finalment, els resultats obtinguts han permès identificar les característiques principals dels danys no intencionats a l'escola i fer una proposta per a la seva prevenció.


El principal objetivo de la presente investigación es el estudio de los daños no intencionados en la escuela, que se constituyen como un problema para la salud y la seguridad del alumnado. <br/>Este estudio se aborda con una orientación que contempla la complementariedad de las metodologías cualitativa y cuantitativa. <br/>La investigación se inicia a partir del diseño de una serie de categorías para describir y analizar los factores más relevantes de este fenómeno.<br/>En segundo lugar, se ha construido y validado un instrumento para registrar los datos más importantes de los daños no intencionados.<br/>En tercer lugar, se ha aplicado este instrumento durante un curso académico, en 22 centros escolares y sobre una población de 17494 alumnos.<br/>Finalmente, los resultados obtenidos han permitido identificar las características principales de los daños no intencionados en la escuela y hacer una propuesta para su prevención.


The main aim of this research is the study of unintentional injuries at school, which are set up as a problem for the health and the security of the student body. This study is dealt with a methodological orientation that relies on the qualitative and quantitative methods.<br/>The starting point of the investigation is a series of categories design, in order to describe and to analyze the most relevant factors of this phenomenon. <br/>Second, an instrument to register the most significant data of unintentional injuries has been built and validated.<br/>Third, this instrument has been applied during a school year in 22 schools and on a total population of 17494 students.<br/>Finally, the obtained results have allowed to identify the main characteristics of unintentional injuries at school, and to do a proposal for their prevention.

Keywords

pedagogy; school; healthy school; health promotion; health education; accident's prevention; unintentional injuries; pedagogía; escuela; escuela saludable; educación para la salud; promoción de la salud; prevención de accidentes; daños no intencionados; escola; educació; pedagogia; escola saludable; educació per a la salut; promoció de la salut; prevenció d'accidents; danys no intencionats

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Investigació Pedagògica

Documents

Tesi_LONGAS_E.pdf

5.014Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)