La construcció del cos social: una aproximació hermenèutica als discursos que infants i adolescents elaboren sobre el cos adult

Author

Figueras Comas, Sara

Director

Busquets Prat, Dolors

Date of defense

2008-04-22

Legal Deposit

B.25576-2008



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

La conceptualització del cos és un fenomen que històricament ha generat controvèrsia, entre altres raons perquè s'ha estudiat i interpretat des d'òptiques molt diferents segons els moments de la història, les cultures i/o les diverses disciplines que han intentat explicar-la. El posicionament en una visió complexa del cos, és a dir, aquella que entén el cos no tan sols com a fenomen biològic, sinó també com a fenomen social, ens proporciona eines evidents per analitzar-lo en la contemporaneïtat i estudiar la idoneïtat del seu tractament en el món educatiu formal, i més en concret, des de l'àrea educació física.<br/>Aquesta investigació proposa identificar els elements que utilitzen els infants i adolescents autòctons de cinquè d'educació primària i segon d'educació secundària obligatòria (ESO) d'una mateixa escola de Barcelona, per a construir la dimensió social del cos adult de sexe masculí i de sexe femení. La metodologia proposada per a la investigació és l'estudi de cas múltiple, en el que es distingirà com a mètode de recollida de dades qualitatives l'entrevista clínica de Piaget. Per altra banda, el mètode d'anàlisi de les dades qualitatives serà la grounded theory amb el suport del software d'anàlisi qualitatiu de l'ATLAS/ti en la seva versió 5.


La conceptualización del cuerpo es un fenómeno que históricamente ha generado controversia, entre otras razones porque se ha estudiado e interpretado desde ópticas muy distintas según los momentos de la historia, las culturas y/o las distintas disciplinas que han intentado explicarlo. El posicionamiento en una visión compleja del cuerpo, es decir, aquella que entiende el cuerpo no sólo como fenómeno biológico, sino también como fenómeno social, nos proporciona herramientas evidentes para analizarlo en la contemporaneidad y estudiar la idoneidad de su tratamiento en el mundo educativo formal, y más concretamente, desde el área de educación física.<br/>Esta investigación propone identificar los elementos que niños/as autóctonos de quinto de educación primaria y segundo de educación secundaria obligatoria (ESO) de una misma escuela de Barcelona, utilizan para construir la dimensión social del cuerpo adulto de sexo masculino y de sexo femenino. La metodología propuesta para la investigación es la del estudio de caso múltiple, en la se distingue como método de recogida de datos cualitativos la entrevista clínica de Piaget. Por otro lado, el método de análisis de los datos cualitativos será la grounded theory con el soporte del software de análisis cualitativo ATLAS/ti en su versión 5.


The body as a concept has always been a controversial issue because of the different approaches used to explain it through the sciences and different cultures. A complex approach to the body views it not only as a biological phenomenon, but also as a social construction. This new approach provides us with new tools to analyze the need to introduce the body as a complex reality in our formal education system through Physical Education taken as a subject.<br/>This research proposes to identify the elements selected by native children in five grades of Primary Education, and by native adolescents in their second year of Secondary Education (ESO, in the Spanish system), attending the same school in Barcelona, in order to construct the social dimension of the adult male and female body. The methodology used during the research was based on case studies, in which we differentiate two methods: as a method to collect data, the clinic Piaget interview and, as a method to analyze data, the grounded theory, with the ATLAS/ti (5th version) software support.

Keywords

dimensión social del cuerpo; educación física y género; Body; social dimension of the body; Physical Education and gender; Cuerpo; educació física i gènere; Cos; dimensió social del cos

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Investigació Pedagògica

Documents

Tesi_Doctoral_Sara_Figueras_Comas.pdf

7.756Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)