Charles Taylor y la identidad moderna

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. La Salle
dc.contributor.author
Cincunegui, Juan Manuel
dc.date.accessioned
2011-04-12T18:38:40Z
dc.date.available
2010-12-22
dc.date.issued
2010-12-16
dc.date.submitted
2010-12-22
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1222110-114341
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/9226
dc.description.abstract
El propòsit principal d'aquesta tesi és analitzar críticament l'antropologia filosòfica de Charles Taylor.<br/><br/>A la primera part abordem qüestions preliminars: les fonts, els fonaments teòrics i els elements metodològics del seu pensament.<br/><br/>A la segona part elaborem la seva teoria de la identitat. Això implica: (1) donar compte de la relació inextricable entre el jo de la persona i la seva orientació moral, i (2) per mitjà d'arguments transcendentals, articular una ontologia que determini els trets perennes de la naturalesa humana.<br/><br/>Una ontologia de la identitat exigeix l'articulació de les continuïtats i discontinuïtats entre els animals humans i no humans. És a dir, una filosofia de la biologia que aporti les intuïcions de l'aristotelisme al post-darwinisme. En línia amb Adaslair MacIntyre, intentem completar les aportacions realitzades per Taylor en el context de la seva filosofia de l'acció.<br/><br/>D'altra banda, identifiquem alguns dels trets distintius de l'agent humà (lingüisticitat, propòsit i dialogicitat), i abordem els desafiaments de (1) les versions que radicalitzen les conseqüències de la contingència del subjecte i (2) els reduccionisme que prosperen entre els filòsofs analítics. Per això hem confrontat a les interpretacions de Richard Rorty sobre Nietzsche i Freud, i a la posició quasi-budista de Parfit, l'hermenèutica forta de Charles Taylor i Paul Ricoeur.<br/><br/>A la tercera part, estudiem la dimensió històrica de la identitat humana. Això implica assenyalar les peculiaritats del anthropos modern. Per això, a més de contraposar al jo modern la versió premoderna de la nostra comuna humanitat, hem hagut d'enfrontar a la interpretació de Taylor sobre el sentit de les mutacions cosmovisionales, antropològiques i ètiques de la modernitat, les interpretacions que a aquestes mutacions concedeixen autors com Michel Foucault, Alasdair MacIntyre i Jürgen Habermas.
dc.description.abstract
El propósito principal de esta tesis es analizar críticamente la antropología filosófica de Charles Taylor. <br/><br/>En la primera parte abordamos cuestiones preliminares: las fuentes, los fundamentos teóricos y los elementos metodológicos de su pensamiento. <br/><br/>En la segunda parte elaboramos su teoría de la identidad. Eso implica: (1) dar cuenta de la relación inextricable entre el yo de la persona y su orientación moral; y (2) por medio de argumentos trascendentales, articular una ontología que determine los rasgos perennes de la naturaleza humana. <br/><br/>Una ontología de la identidad exige la articulación de las continuidades y discontinuidades entre los animales humanos y no humanos. Es decir, una filosofía de la biología que aporte las intuiciones del aristotelismo al post-darwinismo. En línea con Adaslair MacIntyre, intentamos completar los aportes realizados por Taylor en el contexto de su filosofía de la acción. <br/><br/>Por otro lado, identificamos algunos de los rasgos distintivos del agente humano (lingüisticidad, propósito y dialogicidad); y abordamos los desafíos de (1) las versiones que radicalizan las consecuencias de la contingencia del sujeto y (2) los reduccionismos que prosperan entre los filósofos analíticos. Para ello hemos confrontado a las interpretaciones de Richard Rorty sobre Nietzsche y Freud, y a la posición cuasi-budista de Parfit, con la hermenéutica fuerte de Charles Taylor y Paul Ricoeur.<br/><br/>En la tercera parte, estudiamos la dimensión histórica de la identidad humana. Eso implica señalar las peculiaridades del anthropos moderno. Para ello, además de contraponer al yo moderno la versión premoderna de nuestra común humanidad, hemos tenido que enfrentar a la interpretación de Taylor sobre el sentido de las mutaciones cosmovisionales, antropológicas y éticas de la modernidad, las interpretaciones que a éstas mutaciones conceden autores como Michel Foucault, Alasdair MacIntyre y Jürgen Habermas.
dc.description.abstract
The main purpose of this thesis is to critically analyze the philosophical anthropology of Charles Taylor.<br/><br/>The first part deals with preliminary issues: the sources, the theoretical and methodological elements of his thought.<br/><br/>In the second part we elaborate his theory of identity. This implies: (1) to account for the inextricable relationship between the self of the person and his moral orientation, and (2) by means of transcendental arguments, to articulate an ontology that determines the perennial features of human nature.<br/><br/>An ontology of identity requires the articulation of the continuities and discontinuities between human and nonhuman animals. That is, a philosophy of biology which provides insights from Aristotelianism to post-Darwinism. In line with Adaslair MacIntyre, we try to complete the contributions made by Taylor in the context of his philosophy of action.<br/><br/>On the other hand, we identify some of the distinctive features of human agency (language, purpose and dialogue) and tackle the challenges of (1) versions that radicalized the consequences of the contingency of the subject and (2) the reductionism that thrive among the analytical philosophers. So we confront the interpretations of Richard Rorty about Nietzsche and Freud, and the quasi-Buddhism of Parfit, with the strong hermeneutics of Charles Taylor and Paul Ricoeur.<br/><br/>In the third part, we study the historical dimension of human identity. That means pointing out the peculiarities of the modern anthropos. Therefore, in addition to contrast the modern self with the premodern version of our common humanity, we confront Taylor's interpretation of the meaning of the cosmological, anthropological and ethical mutations of modernity, with the interpretations that authors as Michel Foucault, Jürgen Habermas and Alasdair MaIntyre offer about these mutations.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Orden moral moderno
dc.subject
Modernidad
dc.subject
Identidad personal
dc.subject
Identidad narrativa
dc.subject
Identidad
dc.subject
Ontología
dc.subject
Hermenéutica
dc.subject
Fenomenología
dc.subject
Buddhisme
dc.subject
Cristianisme
dc.subject
Transcendència
dc.subject
Marc immanent
dc.subject
Era secular
dc.subject
Imaginaris socials moderns
dc.subject
Ordre moral modern
dc.subject
Modernitat
dc.subject
Identitat narrativa
dc.subject
Identitat personal
dc.subject
Ontologia
dc.subject
Identitat
dc.subject
Hermenèutica
dc.subject
Fenomenologia
dc.subject
Ivan Illich
dc.subject
Thubten Jinpa
dc.subject
Steven Collins
dc.subject
Paul Ricou
dc.subject
Derek Parfit
dc.subject
Michael Polanyi
dc.subject
Richard Rorty
dc.subject
Martin Heidegger
dc.subject
Ludwig Wittgenstein
dc.subject
Maurice Merleau Ponty
dc.subject
W.F. Hegel
dc.subject
Jürgen Habermas
dc.subject
Michel Foucault
dc.subject
Alasdair MacIntyre
dc.subject
Charles Taylor
dc.subject
Imaginarios sociales modernos
dc.subject
Era secular
dc.subject
Marco Inmanente
dc.subject
Trascendencia
dc.subject
Cristianismo
dc.subject
Budismo
dc.subject
Phenomenology
dc.subject
Hermeneutics
dc.subject
Ontology
dc.subject
Identity
dc.subject
Personal identity
dc.subject
Narrative identity
dc.subject
Modernity
dc.subject
Modern moral
dc.subject
Modern Social Imaginaries
dc.subject
Secular age
dc.subject
Immanent frame
dc.subject
Transcendence
dc.subject
Christianity
dc.subject
Buddhism
dc.subject.other
Filosofia i Estudis Humanístics
dc.title
Charles Taylor y la identidad moderna
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
1
dc.contributor.authoremail
manurinchen@hotmail.com
dc.contributor.director
Llinàs Puente, Carles
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.47355-2010


Documents

Tesi_doctoral_Juan_Manuel_Cincunegui.pdf

3.011Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)