El ciclo de la vida de las relaciones de patrocinio: Desarrollo de un modelo desde la perspectiva de las alianzas estratégicas.

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Esade
dc.contributor.author
Urriolagoitia Doria Medina, Lourdes Elvira
dc.date.accessioned
2011-04-12T18:37:59Z
dc.date.available
2007-06-27
dc.date.issued
2007-06-19
dc.date.submitted
2007-06-27
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0627107-133435
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/9191
dc.description.abstract
En els darrers anys, diversos autors han reconegut que les relacions de patrocini<br/>actuen com a aliances estratègiques. No obstant això, també insisteixen en la manca<br/>d'aproximacions analítiques que permetin conèixer el procés de desenvolupament<br/>d'aquest tipus d'aliances estratègiques. Per donar resposta a aquesta demanda, s'ha<br/>desenvolupat un model sobre el cicle de vida de les relacions de patrocini que articula<br/>elements de la perspectiva relacional de l'empresa, de l'enfocament conceptual sobre les<br/>dinàmiques que intervenen en el procés de desenvolupament de les aliances<br/>estratègiques i de la bibliografia relacionada amb el patrocini. Per desenvolupar el<br/>model sobre el cicle de vida, s'ha fet una recerca qualitativa per mitjà de l'estudi<br/>longitudinal de casos. S'han identificat tres relacions de patrocini que han permès crear i<br/>mantenir amb èxit un patrocini durant un llarg període de temps, en el qual, a més, s'hi<br/>han involucrat a fons. Aquestes relacions de patrocini són: UBS/Equip Alinghi, en<br/>l'àmbit esportiu; BBVA/Ruta Quetzal, en l'àmbit cultural, i DKV/Intermón Oxfam, en<br/>l'àmbit social. La recerca es basa en la pregunta següent: com es creen i com es<br/>desenvolupen les relacions de patrocini?<br/>Per a cada cas, s'ha recorregut a diverses fonts d'informació. D'aquesta manera, es pot<br/>triangular la informació i recollir-ne la més rellevant i representativa, cosa que redueix<br/>la possibilitat d'interpretar-la erròniament o de tergiversar-la. Així doncs, les dades<br/>provenen de fonts primàries d'informació i de fonts secundàries. Per sistematitzar i<br/>analitzar les dades recollides, s'han interpolat la síntesi de la informació i la deducció de<br/>les conclusions abans, durant i després de la recollida d'informació.<br/>L'estudi dels tres casos ha mostrat una pauta de comportament seqüencial en el<br/>desenvolupament d'aquestes relacions de patrocini de tres etapes d'evolució,<br/>interrompudes per períodes curts de revolució. Així mateix, ha permès identificar les<br/>característiques clau de l'èxit de les relacions de patrocini, com també analitzar amb<br/>profunditat l'evolució d'aquestes característiques al llarg del seu cicle de vida.
cat
dc.description.abstract
En los últimos años, diversos autores han reconocido que las relaciones de<br/>patrocinio operan como alianzas estratégicas. Sin embargo, también enfatizan la falta de<br/>aproximaciones analíticas que permitan conocer el proceso de desarrollo de este tipo de<br/>alianzas estratégicas. Respondiendo a este llamamiento se ha desarrollado un modelo<br/>sobre el ciclo de vida de las relaciones de patrocinio que articula elementos de la<br/>perspectiva relacional de la firma, el enfoque conceptual sobre las dinámicas en el<br/>proceso de desarrollo de las alianzas estratégicas y la literatura de patrocinio. Para<br/>desarrollar el modelo sobre el ciclo de vida se ha realizado una investigación cualitativa<br/>mediante el estudio de casos longitudinal. Se identificaron tres relaciones de patrocinio<br/>que han sido capaces de crear y sostener un patrocinio exitoso durante un largo periodo<br/>de tiempo en el que además, se han involucrado a fondo. Estas relaciones de patrocinio<br/>son: UBS/equipo Alinghi, que pertenece al ámbito deportivo, BBVA/Ruta Quetzal que<br/>pertenece al ámbito cultural y DKV/Intermón Oxfam que pertenece al ámbito social. La<br/>investigación parte de la pregunta principal ¿cómo se crean y se desarrollan las<br/>relaciones de patrocinio?<br/>Para cada caso, se procedió a buscar distintas fuentes de información para poder<br/>triangularla y así, recoger la más relevante y representativa reduciendo la probabilidad<br/>de malinterpretarla o tergiversarla. Así, los datos provienen de fuentes primarias y<br/>fuentes secundarias de información. Para sistematizar y analizar los datos colectados se<br/>fueron interpolando la síntesis de la información y la deducción de las conclusiones<br/>antes, durante y después de la recolección de información.<br/>El estudio de los tres casos ha revelado una pauta de comportamiento secuencial en el<br/>desarrollo de estas relaciones de patrocinio de tres etapas de evolución interrumpidos<br/>por periodos cortos de revolución. Asimismo, ha permitido identificar las características<br/>clave en el éxito de las relaciones de patrocinio y analizar en profundidad la evolución<br/>de estas características a lo largo de su ciclo de vida.
spa
dc.description.abstract
In recent years, several authors have recognized that sponsorship relationships act as<br/>strategic alliances. However, they also emphasize the lack of analytical approaches which allow<br/>an understanding of the development process of this type of strategic alliances. In an attempt to<br/>fill this gap, a model has been developed for the lifecycle of sponsorship relationships, that<br/>combine the relational view of the firm, the alliance development process theories and the<br/>literature in sponsorship from the resource based view of the firm. To develop this lifecycle<br/>model, qualitative research has been conducted through longitudinal case studies. Three<br/>sponsorship relationships have been identified which have successfully created and sustained<br/>sponsorships over a long period of time, in which, additionally, the relations have been involved<br/>to a great extent. These sponsorship relationships are: UBS/Team Alinghi, in the sporting field;<br/>BBVA/Ruta Quetzal, in the cultural field; and DKV/Intermón Oxfam, in the social field. The<br/>research has been based on the following question: How are sponsorship relationships created<br/>and developed?<br/>Various sources of information have been consulted for each case. This way, it is possible to<br/>triangulate information and take from it the most relevant and representative data, which in turn<br/>reduces the possibility of this information being interpreted incorrectly or distorted. As a result,<br/>the data is taken from primary and secondary sources of information. To systematise and<br/>analyse the gathered data, the synthesis of the information and inductions based on the<br/>conclusions have been interpolated before, during and after gathering the information.<br/>Study of the three cases has shown a sequential behaviour model in the development of these<br/>sponsorship relationships, with three stages of evolution interrupted by short periods of<br/>revolution. It has also enabled us to identify the key characteristics of success in sponsorship<br/>relationships, as well as to carry out in-depth analysis of the evolution of these characteristics<br/>throughout their lifecycle.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
relational view of the firm
dc.subject
case studies
dc.subject
life cycle
dc.subject
perspectiva relacional de la firma
dc.subject
strategic alliances
dc.subject
Sponsorship relationships
dc.subject
estudio de casos
dc.subject
ciclo de la vida
dc.subject
alianzas estratégicas
dc.subject
Relaciones de patrocinio
dc.subject
estudi de casos
dc.subject
perspectiva relacional de l'empresa
dc.subject
cicle de vida
dc.subject
aliances estratègiques
dc.subject
Relacions de patrocini
dc.subject.other
Management Sciences
dc.title
El ciclo de la vida de las relaciones de patrocinio: Desarrollo de un modelo desde la perspectiva de las alianzas estratégicas.
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
65
cat
dc.contributor.authoremail
lourdeselvira.urriolagoitia@esade.edu
dc.contributor.director
Planellas Aran, Marcel
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
B.36665-2007


Documents

TESIS_LOURDES_URRIOLAGOITIA.pdf

1.503Mb PDF