The Corporate Role in a Changing Society: A Model of Sensemaking and of Firm Characterization

Author

Castelló Molina, María Itziar

Director

Lozano, Josep Maria

Date of defense

2010-06-09

Legal Deposit

B.30039-2010



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Aquesta tesi està organitzada com un compendi de quatre articles cadascun dels quals investiga com les empreses donen sentit a la Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Proposem un model teòric de creació de sentit que ens permiti a posteriori la caracterització d'empreses. En aquest model volem explicar com els directius entenen les responsabilitats socials i medi ambientals de l'empresa, així com el rol d'aquesta en la societat. Mitjançant quatre recerques empíriques en forma d'articles, que abasten 10 casos de estudi i l'anàlisi de més de 900 informes corporatius, mirem d'entendre tres característiques del comportament que constitueixen les dimensions del nostre model: cognitiva, lingüística i conativa. Inductivament proposem les sub-dimensions del nostre model trobant patrons d'interrelació i evolució que descriuen el comportament de les empreses. Observem que l'evolució en els últims anys de l'RSC tendeix cap a la definició de l'RSC com un element més estratègic de l'empresa. També notem un augment de la comprensió de l'RSC mes post-positivista. La conclusió és que la institucionalització del discurs formalitzat pot ésser un dels vectors d'evolució de l'RSC. Proposem, normativament, que l'evolució futura de l'RSC passa per una comprensió mes política del rol de l'empresa en la societat, definida a través de processos deliberatius.


Esta tesis está organizada como un compendio de cuatro artículos, cada uno de los cuales investiga como las empresas le dan sentido a la Responsabilidad Social Corporativa (RSC). Proponemos un modelo teórico de creación de sentido el cual nos permite a posteriori la caracterización de empresas. En este modelo pretendemos explicar cómo los directivos entienden las responsabilidades sociales y medioambientales y el rol de la empresa en la sociedad. A través de cuatro investigaciones empíricas en la forma de artículos que comprenden 10 casos de estudio y el análisis de más de 900 informes corporativos, tratamos de entender tres características del comportamiento que constituyen las dimensiones de nuestro modelo: cognitiva, lingüística y conativa. Inductivamente proponemos las sub-dimensiones de nuestro modelo encontrando a través de ellas patrones de interrelación y evolución que describen el comportamiento de las empresas. Observamos que la evolución en los últimos años de la RSC tiende hacia a la definición de la RSC como un elemento más estratégico de la empresa. Sin embargo, también notamos un aumento de la comprensión de la RSC más post-positivista. Concluimos que la institucionalización del discurso formalizado puede ser uno de los vectores de evolución de la RSC. Proponemos normativamente, que una futura evolución de la RSC pasa por una comprensión más política del rol de la empresa en la sociedad definida a través de procesos deliberativos.


This thesis is organized in a compendium of four articles each of which furthers our knowledge of on how companies make sense of Corporate Social Responsibility (CSR). We propose a model of organizational sensemaking-sensegiving characterization explaining how managers think, persuade and act regarding their social and environmental responsibilities and their role in society. Through four empirical research studies, mainly based on 10 in-depth case studies and over 900 corporate reports, we look at three features of behaviour that constitute the dimensions of the model: cognitive, linguistic and conative. We inductively propose the sub-dimensions that guide CSR-related activities recognizing some common patterns of interrelation and evolution. These patterns may lead to a better understanding of firm's CSR behaviour over the last decade. From our empirical research we observe an evolution in time towards a more strategic form of CSR. However, we also notice an increase of the post-positivistic view of CSR. We conclude that the institutionalization of formalized forms of discourse might be one of the drivers behind CSR's evolution. We normatively argue that further evolution in CSR should include its strategic incorporation but also a broader political understanding of the role of the firm in society redefined in an open and deliberative manner.

Keywords

Sensemaking; Coporate Social Responsability; Strategic Management; Responsabilidad Social de la Empresa; Estrategia de la Empresa; creación de sentido; creació de sentit; estratègia d'empresa; Responsabilitat social corporativa

Subjects

334 - Forms of organization and cooperation in the economy

Knowledge Area

Management Sciences

Documents

CASTELLO_MOLINA_PhDThesis.pdf

785.4Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)