Cap al cinema col.laboratiu: pràctiques culturals i noves formes de producció participatives.

Author

Roig Telo, Antoni

Director

Ardèvol Piera, Elisenda

Tubella, Imma, 1953-

Date of defense

2008-12-18

Legal Deposit

B-18333-2009



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Abstract

Aquesta tesi es centra en l'estudi de les pràctiques culturals i els models emergents de creació i distribució de cinema a través d'Internet. Faig especial èmfasi en aquells casos basats en la participació de comunitats en el desenvolupament de projectes i la flexibilització del copyright, la qual cosa facilita la implicació dels usuaris. Defenso que aquestes pràctiques, que oscil.len entre la legitimació de formes d'apropiació o remescla fins a la integració efectiva dels públics en els processos productius plantegen tota una sèrie de qüestions cabdals en relació a les pràctiques industrials i al paper d'Internet en relació a la creació de continguts audiovisuals. Metodològicament aquesta tesi doctoral es fonamenta en una aproximació comparativa a tres casos paradigmàtics des de la perspectiva de les teories sobre les pràctiques.


This PhD thesis focuses on the study of the cultural practices and emergent models of filmmaking and distribution through the Internet. I emphasize the relevance of those cases based in the participation of communities in the production processes and an open approach to copyright, leading to a greater commitment of users. I stand that these practices, which oscillate between the legitimation of forms of appropriation and remix to the effective integration of audiences into the production processes, challenge traditional assumptions regarding industrial practices and the role of the Internet in relation to media creation. This thesis is based, methodologically, in a comparative approach to three paradigmatic cases from the perspective of the theories of practice.

Keywords

fans; cinema digital; industria audiovisual; cultura participativa; pràctiques socials

Subjects

316 - Sociology; 79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

105

Documents

tesi_antoniroig.pdf

10.48Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)