Determinació de compostos orgànics volàtils i semivolàtils en atmosferes urbanes i industrials del camp de Tarragona

Author

Ras Mallorquí, Maria Rosa

Director

Borrull i Ballarin, Francesc

Marcé i Recasens, Rosa Maria

Date of defense

2008-12-12

ISBN

9788469205914

Legal Deposit

T-243-2009



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

En el marc de la present Tesi Doctoral s'ha realitzat, per una banda, el desenvolupament de mètodes analítics per a la determinació de diferents grups de compostos orgànics en l'atmosfera, els quals han estat els compostos orgànics volàtils, els compostos orgànics volàtils sofrats i els hidrocarburs aromàtics policíclics. Els mètodes desenvolupats han estat basats principalment la cromatografia de gasos i espectrometria de masses, i s'han aplicat diferents tècniques de mostreig i preconcentració dels analits, tal com l'adsorció mitjançant mostreig actiu en tubs amb sorbent i posterior desorció tèrmica, microextracció en fase sòlida, o mostreig actiu de grans volums d'aire de la fase particulada de l'aire, la qual que es recull en filtres de fibra de vidre, i de la fase gasosa, que es recull en cartutxos d'escuma de poliuretà. Per una altra banda, aquests mètodes analítics s'han aplicat a la monitorització dels compostos esmentats en diferents àrees urbanes i industrials del Camp de Tarragona, regió en la qual existeix una forta presència de la indústria química, i en la qual les dades disponibles sobre els nivells d'aquests compostos a l'atmosfera són limitades.


In the framework of the present Doctoral Thesis different analytical methods to determine three groups of organic compounds present in the atmosphere have been developed. The groups of studied compounds have been volatile organic compounds, volatile organic sulfur compounds and polycyclic aromatic hydrocarbons. The developed methods were based on the analysis by gas chromatography-mass spectrometry, and active sampling of air into solid sorbents and subsequent thermal desorption, solid phase microextraction and high volume sampling of the particulate phase of air in quartz fibre filters and of the gas phase in polyurethane foam cartridges followed by solvent extraction by both, ultrasonic bath and pressurized liquid extraction. These methods have been applied to the monitoring of these compounds in different urban and industrial areas from Tarragona Region, area which is characterized by an extensive development of chemical and petrochemical industry. Moreover, no data about these compounds in the atmosphere of this region is available.

Keywords

Anàlisi de l'aire; cromatografia de gasos; compostos orgànics volàtils

Subjects

543 - Analytical chemistry

Documents

TesiTDX.pdf

10.56Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)