Evolució de la psicomotricitat als centres d'educació infantil: el cas de les comarques de Tarragona

Author

Viscarro Tomàs, Isabel

Director

Anton Rosera, Montserrat

Codirector

Gimeno Martín, Saturnino

Date of defense

2010-02-26

ISBN

9788469412596

Legal Deposit

T-314-2011



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

En aquesta investigació s'ha realitzat un estudi longitudinal durant un període de set cursos acadèmics. Aquest se centra a analitzar l'evolució que ha seguit la pràctica de la psicomotricitat a les escoles d'educació infantil de les comarques de Tarragona, amb la finalitat de fer propostes d'intervenció per a la millora d'aquesta pràctica i de la formació dels professionals que la realitzen. <br/><br/>Han participat 109 escoles distribuïdes en 55 municipis a l'inici del període estudiat i 116 repartides en 65 localitats al final del mateix, estant representades les deu comarques tarragonines. <br/><br/>Com a síntesi de les conclusions, destacar que en moltes de les variables analitzades s'ha confirmat una evolució de la psicomotricitat al llarg del període estudiat. També s'han detectat aspectes més febles, pels quals se suggereixen algunes orientacions per a la seva millora amb la finalitat de fer realitat una educació psicomotriu de qualitat en totes les escoles.


En esta investigación se ha realizado un estudio longitudinal durante un periodo de siete cursos académicos. Éste se centra en analizar la evolución que ha seguido la práctica de la psicomotricidad en las escuelas de educación infantil de las comarcas de Tarragona, con la finalidad de hacer propuestas de intervención para la mejora de esta práctica y de la formación de los profesionales que la realizan. <br/><br/>Han participado 109 escuelas distribuidas en 55 municipios al inicio del período estudiado y 116 repartidas en 65 localidades al final del mismo, estando representadas las diez comarcas tarraconenses. <br/><br/>Como síntesis de las conclusiones, destacar que en muchas de las variables analizadas se ha confirmado una evolución de la psicomotricidad a lo largo del período estudiado. También se han detectado aspectos más débiles, para los que se sugieren algunas orientaciones para su mejora con la finalidad de hacer realidad una educación psicomotriz de calidad en todas las escuelas.


In this investigation has taken part a timespread study along a seven academic years period. This one is focused on analysing the evolution followed by the psychomotricity practice at child's education schools in Tarragona shires, aiming the breed of intervention proposals to improve its practice and the training of the professionals carrying it out.<br/>109 schools from 55 municipalities took part of the study openning period and 116 from 65 localities at the end of the same, being represented the ten shires of Tarragona.<br/>As a synthesis of conclusions, it must be highlighted that many of the analysed variables show an evolution of psychomotricity along the studied period. Some weak aspects have been detected as well, for which some guidelines are suggested in order to make a high quality psychomotor education in all schools become true.

Keywords

educació infantil; Psicomotricitat

Subjects

37 - Education; 372 - Kinds of school providing kindergarten and elementary education

Documents

TESI.pdf

2.132Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)