Epidemiologia de les neoplàsies limfoides a les comarques de tarragona, 1980-2004

Author

Gumà Padró, Josep

Director

Borràs Balada, Joan

Date of defense

2010-05-28

ISBN

9788469388471

Legal Deposit

T.1957-2010



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Es tracta d'un estudi epidemiològic de les neoplàsies limfoides a Tarragona. Es donen dades d'incidència, mortalitat, supervivència i prevalença en base poblacional de les 3.258 neoplàsies limfoides del Registre de Càncer de Tarragona durant el període 1980-2004 ( 354 limfomes de Hodgkin, 1605 limfomes no-Hodgkin (LNH), 676 mielomes múltiples, 188 leucèmies limfàtiques agudes i 435 leucèmies limfàtiques cròniques). S'ha estudiat la tendència temporal de la incidència i la seva projecció a 2010 i 2015 per a cada grup de malalties. Els LNH s'han classificat histològicament d'acord amb la classificació de l'OMS de les neoplàsies hematològiques, i s'han establert comparacions internacionals. Les principals conclusions han estat que les neoplàsies limfoides a Tarragona mostren un patró epidemiològic occidentalitzat, amb una progressiva millora en la seva supervivència relativa, i que existeix, almenys parcialment, una relació temporal entre la epidèmia de la SIDA i la dels LNH.


This is an epidemiological study of lymphoid neoplasms in Tarragona, a southern region of Catalonia with a population over 800.000. It gives details of incidence, mortality, survival and prevalence in a population basis of 3,258 lymphoid malignancies recorded in the Tarragona Cancer Registry during the period 1980 to 2004 (354 Hodgkin's lymphoma, 1605 non-Hodgkin's lymphoma (NHL), 676 multiple myeloma, 188 acute lymphocytic leukemia and 435 chronic lymphocytic leukemia). We have studied the incidence time trend and its projection to 2010 and 2015 for each disease group. The NHL were classified histologically according to WHO classification of hematologic malignancies, and their relative frequency were compared internationally. The main conclusions were that the lymphoid malignancies in Tarragona show a westernized epidemiological pattern, with a progressive improvement in their relative survival and that there is at least partially, a temporal relationship between the AIDS and the NHL epidemics.

Keywords

lymphoid neoplasms epidemiology population based

Subjects

61 - Medical sciences

Documents

Tesi.pdf

3.272Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)