La estructuración de la alternativa de Christa Wolf a lo largo de obra ensayística y en "Projectionsraum Romantik", Störfall, Was bleibt y Medea. Stimmen.

Author

Torres Santaella, Maria del Carmen

Director

Jané Carbó, Jordi

Date of defense

2006-06-19

ISBN

9788469082928

Legal Deposit

T.1615-2007



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologia Anglogermànica

Abstract

Mitjançant una anàlisi cronològica de l'obra assagística de Christa Wolf -una de les autores més reconegudes de l'Alemanya socialista des del final dels anys 60 fins avui- i dels seus diaris, aquesta tesi presenta un seguiment dels principals punts de reflexió de l'autora pel que fa a diversos conceptes lligats a la realitat de la República Democràtica Alemanya, especialment els que fan referència al paper de l'intel·lectual i de la dona i als canvis experimentats en el seu propi compromís polític, a mesura que la postura oficial del govern s'anava radicalitzant i, especialment, durant i després de la reunificació. Per comprovar el reflex d'aquests temes en la seva obra, així com la seva evolució, s'han escollit quatre relats separats en el temps i alhora significatius quant a temàtica. L'anàlisi i comentari dels textos assagístics i literaris conformen els quatre capítols centrals de la tesi, que els pren com a font d'informació per definir la particular recerca d'una opció alternativa davant la realitat. Es parteix de la hipòtesi que aquesta recerca ve definida per una crítica al dualisme originat per una mentalitat racionalista radical, i té en el llenguatge el seu principal instrument manipulador. La comprovació d'aquesta hipòtesi ve a confirmar l'obra de Wolf com a exemple de coherència i reflexa un esforç constant per assimilar vida i literatura amb un marcat tarannà pacifista i conciliador.


By way of a chronological analysis of the essays of Christa Wolf -one of the best known authors from socialist Germany since the 60s until now- and of her diaries, this thesis goes in pursuit of the main matters of reflection of the author related to the reality in the Democratic Republic of Germany. It particularly points at those that directly deal with the role of intellectuals and women in society and with the changes that she experienced in her own political engagement as the government position became more and more radical, especially during and after German Reunification. Four narrations, quite different in time and subject, have been selected to verify the reflection of these themes in her literary work, as well as their evolution in time. <br/>The analysis and commentary of the essays, diaries and narrations shape the four central chapters of the thesis, which takes them as a source of information in order to define the particular search of an alternative option in front of reality. <br/>As hypothesis, it is assumed that this search is defined by the criticism to dualism originated by inherited extreme rationalist mentality, and it is based on the language as its main manipulating instrument. The verification of this hypothesis confirms the work of Wolf as an example of coherence and it reflects a constant effort to assimilate life and literature with a deep pacifist and conciliating will.

Keywords

literatura alemanya de la RDA; Christa Wolf; unificació alemanya

Subjects

82 - Literature

Documents

Portada.pdf

62.54Kb

Tesi.pdf

2.125Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)