Les polítiques turístiques en el marc de la reestructuració de les destinacions litorals. Avaluació dels plans d'excel·lència turística al litoral català.

Author

Beas Secall, Lorena

Director

Anton Clavé, Salvador

Tutor

Olivé Serret, Enric,1949-

Date of defense

2009-04-30

ISBN

9788469241585

Legal Deposit

T-1170-2009



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

En aquesta tesi s'analitza si les polítiques turístiques han servit per a reorientar i revitalitzar l'activitat turística del litoral català. El treball s'ha estructurat en tres parts, una primera més teòrica, on s'explica el marc conceptual i el punt de partida d'aquesta recerca; una segona on s'analitza l'estat i l'evolució de l'activitat turística al litoral català; i la tercera on s'avalua la figura dels plans d'excel·lència turística, com a instrument de política turística en les destinacions litorals.<br/>Les conclusions que s'extreuen d'aquesta investigació són: que s'han produït destacades transformacions en el model de desenvolupament turístic de les destinacions litorals catalanes; que existeixen actuacions d'intervenció diferenciades en funció de la diversitat de les destinacions turístiques al litoral català, definides per la intensitat de l'activitat i el model d'implantació territorial; que els plans d'excel·lència turística han estat una oportunitat per algunes destinacions de sol i platja catalanes per reposicionar-se en el mercat. No obstant això, s'ha observat que la profunditat del canvi depèn en bona mesura del model turístic de les destinacions i del tipus i diversitat de les iniciatives adoptades pels governs locals, ja que són els encarregats en última instància d'executar les directrius proposades per l'administració estatal i catalana.


En esta tesis se analiza si las políticas turísticas han servido para reorientar y revitalizar la actividad turística del litoral catalán. El trabajo se estructura en tres partes, una primera más teórica, donde se explica el marco conceptual y el punto de partida de esta investigación; una segunda en la cual se analiza el estado y la evolución de la actividad turística al litoral catalán; y la tercera donde se evalúa la figura de los planes de excelencia turística, como instrumento de política turística en los destinos litorales. <br/>Las conclusiones que se extraen de esta investigación son: que se han producido destacadas transformaciones en el modelo de desarrollo turístico de los destinos litorales catalanes; que existen actuaciones de intervención diferenciadas en función de la diversidad de los destinos turísticos del litoral catalán, definidos por la intensidad de la actividad y el modelo de implantación territorial; que los planes de excelencia turística han sido una oportunidad para algunos destinos de sol y playa catalanes para reposicionarse en el mercado. Sin embargo, se ha observado que la profundidad del cambio depende en buena medida del modelo turístico de los destinos y del tipo y diversidad de iniciativas adoptadas por los gobiernos locales, ya que son los encargados en última instancia de ejecutar las directrices propuestas por la administración estatal y catalana.


This thesis examines whether tourism policies have contributed to reorientate and revitalize the Catalan coastal tourism. This study is structured in three parts. The first one is a more theoretical part where the conceptual framework and the starting point of this research are explained. The second one, analyses the evolution and the state of the tourist activity in the Catalan coast. And the third part evaluates the role of the plans of tourism excellence as an instrument for tourism policies in coastal destinations. <br/>The conclusions drawn from this research are the following: that the touristic development model of the Catalan coastal destinations has undergone outstanding transformations; that different interventions have been done, according to the diversity of the Catalan coastal destinations, that are defined by the intensity of activity and their territorial implementation model; and that the plans of tourism excellence have given an opportunity to some Catalan sun and beach destinations to reposition themselves within the market. However, it has been observed that the depth of such a change depends largely on the model of tourist destinations and on the type and diversity of the initiatives undertaken by local governments, since they are the ultimate responsible for the implementation of the guidelines proposed by the Catalan and the state administrations.

Keywords

Polítiques turístiques; reestructuració turística; plans d'excel·lència turística; litoral català; turisme de masses; turisme de sol i platja

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Documents

Beas.pdf

17.26Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)