Impacto de la Data Warehouse e Inteligencia de Negocios en el Desempeño de las Empresas: Investigación Empírica en Perú, como País en Vías de Desarrollo

Author

Gonzales López, Rolando Alberto

Director

Wareham, Jonathan

Codirector

Serida Nishimura, Jaime Félix

Date of defense

2012-10-05

Legal Deposit

B.29511-2012

Pages

276 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Es va realitzar una investigació amb la finalitat d'estimar l'impacte que tenen la Data Warehouse (DW) i la Intel•ligència de Negocis (BI) en l'acompliment de les empreses en un país en vies de desenvolupament. Es van establir les preguntes d'investigació i es van utilitzar dos models per resoldre aquestes. El primer un model Qualitatiu Explorador, mitjançant entrevistes semi-estructurades, i el segon un model Quantitativa, mitjançant qüestionaris. El model Qualitatiu Explorador va utilitzar 23 entrevistes en 16 empreses de diversos segments de negocis, que utilitzen la DW i BI. Es van entrevistar Gerents d'Intel•ligència de Negocis d'empreses que desenvolupen el sistema de DW i BI, després a Gerents de DW i BI d'empreses que utilitzen el sistema ja usuaris directes del sistema de DW i BI. Es van gravar totes les entrevistes, després van ser transcrites i codificades, de manera obtenir la informació més important. D'aquesta manera es van establir quines eren les variables més rellevants i els seus components en el cas de la DW i BI, i es va obtenir addicionalment informació molt rellevant. El model Quantitatiu utilitzar 110 qüestionaris de 13 empreses de diversos segments de negocis que utilitzen la DW i BI. Es va utilitzar el model de l'èxit de IS de DeLone i McLean de 2003, amb les variables verificades en l'estudi qualitatiu. Aquest té els constructes independents, Qualitat de la Informació, Qualitat del Sistema i Qualitat del Servei. Després els constructes mediadors, Ús del Sistema i satisfacció de l’usuari, i finalment el constructe dependent, l'Impacte Individual. Com s'indica el constructe dependent, la unitat d'anàlisi va ser l'usuari individual, atès el nombre limitat d'empreses que fan servir el sistema de DW i BI, la qual cosa no permetia treballar amb les empreses com a unitat d'anàlisi. Per a la resolució del model es van utilitzar les Equacions Estructurals, les quals són una eina d'anàlisi multivariable d'última generació que permet treballar amb diversos ítems per a cada constructe i solucionar el model amb tots els constructes alhora. D'aquesta manera es van establir les variables o constructes més rellevants, per grau d'importància, i els seus components, i després es va determinar la significació de cada un d'ells, responent d'aquesta manera les preguntes de recerca i confirmant les hipòtesis més rellevants de l'estudi quantitatiu . Es va determinar addicionalment aspectes com l'ús que li donen les empreses a la Intel•ligència de Negocis. Es va aconseguir explicar àmpliament al constructe dependent, l'Impacte Individual, i es va determinar també un constructe que no va funcionar bé en el model, l'Ús del Sistema. Es van establir igualment les limitacions de l'estudi i es van donar les recomanacions per a estudis futurs, de manera d'aprofitar el trobat en aquest estudi.


Se realizó una investigación con la finalidad de estimar el impacto que tienen la Data Warehouse (DW) y la Inteligencia de Negocios (BI) en el desempeño de las empresas en un país en vías de desarrollo. Se establecieron las preguntas de investigación y se utilizaron dos modelos para resolver las mismas. El primero un modelo Cualitativo Exploratorio, mediante entrevistas semi-estructuradas, y el segundo un modelo Cuantitativo, mediante cuestionarios. El modelo Cualitativo Exploratorio utilizó 23 entrevistas en 16 empresas de diversos segmentos de negocios, que utilizan la DW y BI. Se entrevistaron a Gerentes de Inteligencia de Negocios de empresas que desarrollan el sistema de DW y BI, luego a Gerentes de DW y BI de empresas que utilizan el sistema y a usuarios directos del sistema de DW y BI. Se grabaron todas las entrevistas, luego fueron transcritas y codificadas, de manera obtener la información más importante. De esta manera se establecieron cuales eran las variables más relevantes y sus componentes en el caso de la DW y BI, y se obtuvo adicionalmente información muy relevante. El modelo Cuantitativo utilizó 110 cuestionarios de 13 empresas de diversos segmentos de negocios que utilizan la DW y BI. Se utilizó el modelo del éxito de IS de DeLone y McLean de 2003, con las variables verificadas en el estudio cualitativo. Éste tiene los constructos independientes, Calidad de la Información, Calidad del Sistema y Calidad del Servicio. Luego los constructos mediadores, Uso del Sistema y Satisfacción del Usuario, y finalmente el constructo dependiente, el Impacto Individual. Como se indica el constructo dependiente, la unidad de análisis fue el usuario individual, dado el número limitado de empresas que usan el sistema de DW y BI, lo cual no permitía trabajar con las empresas como unidad de análisis. Para la resolución del modelo se utilizaron las Ecuaciones Estructurales, las cuales son una herramienta de análisis multivariable de última generación que permite trabajar con varios ítems para cada constructo y solucionar el modelo con todos los constructos a la vez. De esta manera se establecieron las variables o constructos más relevantes, por grado de importancia, y sus componentes, y luego se determino la significancia de cada uno de ellos, respondiéndose de esta manera las preguntas de investigación y confirmándose las hipótesis más relevantes del estudio cuantitativo. Se determinó adicionalmente aspectos como el uso que le dan las empresas a la Inteligencia de Negocios. Se logró explicar ampliamente al constructo dependiente, el Impacto Individual, y se determinó también un constructo que no funcionó bien en el modelo, el Uso del Sistema. Se establecieron igualmente las limitaciones del estudio y se dieron las recomendaciones para estudios futuros, de manera de aprovechar lo encontrado en el presente estudio.


The research was made with the purpose of assess the impact that the Data Warehouse (DW) and Business Intelligence (BI) have on the business performance of enterprises in a developing country. Two research questions were established, and two models were used to answer them. The first was a Qualitative exploratory model, using semi- structured interviews, and the second was a Quantitative model, using questionnaires. The Qualitative Exploratory model utilized 23 interviews in 16 enterprises of several business sectors that utilize de DW and BI. Managers of BI of companies that develop systems of DW and BI were interviewed, then managers of DW and BI of companies that use the system, and finally, users of the systems of DW and BI. The interviews were digitally recorded, and then transcribed and coded for analysis. In this way, the main variables and their components that impact in the DW and BI were established, and some complementary information was obtained. The Quantitative model used 110 questionnaires of 13 companies of different business sectors that utilize the DW and BI. The DeLone and McLean model of 2003 with constructs verified in the qualitative model. The model has three independent constructs, Information Quality, System Quality and Service Quality. Then two mediated constructs, Use of the system and User Satisfaction, and finally, the Dependent construct, the Individual Impact. As indicated in the dependent construct, the individual user was the unit of analysis, because of the limited number of enterprises that utilize the system of DW and BI. To solve the quantitative model, structural equations were used, which are tools of multivariate analysis that permit to work with several items per construct and solve the model with all constructs at the same time. In this way, using both models the more relevant constructs and their components were established, determining their importance and significance, and both research questions were answered, and the main hypothesis were confirmed. The dependent construct, the Individual Impact, was well explained, and one construct, the Use of the system, did not work at all. Besides that, some additional information of the DW and BI was gotten, as the specific use of BI that the companies realized. Finally, the limitations and recommendations of the study were presented in order to help to futures studies of DW and BI.

Keywords

Data Warehouse; Intel·ligència de negocis; Impacte IS; Inteligencia de Negocios; Impacto IS; Business Intelligence; Impact IS

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing

Knowledge Area

Management Sciences

Documents

GONZALES_Tesis Doctoral_FV.pdf

1.114Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.