Influence of chemokine related polymorphisms in atherosclerosis and hiv-infections

Autor/a

Coll Crespo, Blai

Director/a

Villaverde Lozano, C. Alonso

Fecha de defensa

2007-07-06

Depósito Legal

T.1044-2012

Páginas

136 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Resumen

Els malalts infectats pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) presenten major supervivència, degut a les teràpies altament efectives. De forma simultània però, també ha augmentat la incidència de malalties cardiovasculars , relacionada amb l’edat, els efectes secundaris de les medicacions i el mateix VIH. L’objectiu d’aquest treball és l’estudi de l’arteriosclerosi en malalts infectats pel VIH, de forma no invasiva (estudiant el intima-media thickness (IMT), mitjançant ecografia), i tenint en compte la dotació genètica (polimorfismes genètics), per identificar precoçment aquells individus més vulnerables a tenir events cardiovasculars. Contribucions i coneixements nous que aporta la tesi: l’estudi de l’arteriosclerosi en malalts amb una infecció crònica, s’hauria de complementar amb la utilització de la IMT i dels marcadors inflamatoris no convencionals (polimorfismes relacionats amb gens de les quimioquines). Metodologia emprada i conclusions més rellevants: disposem d’un “banc” d’imatges a partir de l’ecografia arterial per la mesura de la IMT així com una col•lecció de mostres biològiques (plasma, sèrum, ADN, limfòcits i ARN) per l’anàlisi dels polimorfismes (realitzats amb PCR) i per la determinació de les concentracions circulants d’algunes quimioquines (ELISA). D’acord amb els resultats obtinguts, podem concloure que determinats polimorfismes genètics tenen un impacte significatiu amb la promoció (MCP-1-2518G) o la preservació (SDF1-3’A) de l’arteriosclerosi dels malalts VIH, així com són determinants en la progressió de l’arteriosclerosi (CX3CR-1 249I). Així mateix, alguns d’aquests polimorfismes (MCP-1 i CCR-2) presenten una influència rellevant en l’evolució de la malaltia infecciosa (curs de limfòcits CD4 i càrrega viral del VIH). Resultats tangibles de la investigació: el desenvolupament d’aquesta tesi ha resultat en la publicació de quatre articles en revistes mèdiques especialitzades internacionals, i que representen referents en el camp cardiovascular (Circulation i Stroke) i en l’àrea de malalties infeccioses-VIH (AIDS i HIV Medicine). Així mateix s’han realitzat treballs complementaris (annexats a la tesi) publicats en revistes internacionals (Cytokine, Clinica Chimica Acta, European Journal of Pharmacology). Ens ha permès col•laborar amb d’altres grups de recerca (Rotterdam i Amsterdam) i presentar alguns dels resultats en el Congrés Nacional (La Corunya, 2005) i l’Internacional d’Arteriosclerosi (Roma, 2006).

Palabras clave

Arteriosclerosi; HIV; Quimioquines; Factors de risc cardiovasculars

Materias

616 - Patología. Medicina clínica. Oncología; 616.1 - Patología del sistema circulatorio, de los vasos sanguíneos. Transtornos cardiovasculares; 616.9 - Enfermedades infecciosas y contagiosas. Fiebres

Documentos

phd_bcc_2007.pdf

6.886Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)