Validación de un instrumento de detección de factores de riesgo de salud mental en la infancia y adolescencia: Listado de ítems en salud mental (LISMEN)

Author

Artigue Gómez, Jordi

Director

Tizón García, J. L.

Codirector

Salamero, Manel

Tutor

Castillo Garayoa, Josep Antoni

Date of defense

2012-07-20

Legal Deposit

B.24987-2012

Pages

295 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

La detecció de factors de risc poden ser una peça clau en la prevenció dels trastorns de salut mental. Com fa anys que es coneix l'estructuració de l'aparell psíquic és fruit de les interaccions entre la genètica i el medi ambient, per aquest motiu, les experiències relacionals a la infància condicionen el desenvolupament neurològic i emocional del nen. Existeixen esdeveniments vitals que poden ser considerats de risc per a la salut mental d'un nen, com per exemple, els problemes obstètrics o maltractaments. S'ha demostrat que l'acumulació d'aquestes circumstàncies generen una trajectòria de vida alterada que fa més vulnerables a les persones davant la possibilitat de patir un trastorn mental. El LISMEN és un llistat d'ítems en salut mental basat en la bibliografia científica nacional i internacional sobre factors de risc. La informació que demana és accessible per professionals no especialitzats en salut mental i es pot utilitzar en serveis de salut comunitaris com els de pediatria i medicina de família. L'anàlisi estadístic realitzat en aquesta investigació mostra que la seva fiabilitat (índex Kappa<0,7) i consistència interna (Alpha de Cronbach entre el 0,80 i el 0,98) són excel•lents i que és sensible i específic (80% i 70% per a un punt de 9 factors de risc acumulats) per detectar poblacions que acumulen un risc patològic en salut mental. El LISMEN és un instrument que ajuda a sistematitzar la informació biogràfica de la persona i fàcil d'utilitzar en la detecció i prevenció dels trastorns mentals.


La detección de factores de riesgo pueden ser una pieza clave en la prevención de los trastornos de salud mental. Como ya es conocido la estructuración del aparato psíquico es fruto de las interacciones entre la genética y el medio ambiente, por este motivo, las experiencias relacionales en la infancia condicionan el desarrollo neurológico y emocional del niño. Existen acontecimientos vitales que pueden ser considerados de riesgo para la salud mental de un niño, como por ejemplo, los problemas obstétricos o situaciones de maltrato. Se ha demostrado que la acumulación de estas circunstancias generan una trayectoria de vida alterada que hace más vulnerables a las personas ante la posibilidad de padecer un trastorno mental. El LISMEN es un listado de ítems en salud mental basado en la bibliografía científica nacional e internacional sobre factores de riesgo. La información que pide es accesible para profesionales no especializados en salud mental y se puede utilizar en servicios de salud comunitarios como los de pediatría y medicina de familia. El análisis estadístico realizado en esta investigación muestra que su fiabilidad (índice Kappa<0,7) y consistencia interna (Alpha de Cronbach entre el 0,80 y el 0,98) son excelentes y que es sensible y específico (80% y 70% para un punto de 9 factores de riesgo acumulados) para detectar poblaciones que acumulan un riesgo patológico en salud mental. El LISMEN es un instrumento que ayuda a sistematizar la información biográfica de la persona y fácil de utilizar en la detección y prevención de los trastornos mentales.


The risk factors for a mental health disorders , may be a key in the prevention of those disorders. Our genetic predisposition in interaction with environmental exposures build our psyche, therefore the relational experiences in the childhood determine the child's emotional and neurological development. Some life events , such as obstetric problems or child abuse , may increase the risk of psychopathology. Research suggests that the accumulation of these circumstances generate an altered life trajectory that results in a vulnerability for mental disorders. LISMEN is a list of items on mental health, based on scientific literature both national and international about risk factors . Information requested is available for not specializing mental health professionals and can be used in community health services such as paediatrics and general practitioners. Statistical analysis shows that reliability (kappa <0.7) and internal consistency (Cronbach's alpha between 0.80 and 0.98) are excellent and LISMEN is sensitive and specific (80% and 70 % for a 9-point cumulative risk factors) to identify populations at risk. LISMEN is a tool to helps systematize personal and biographical information, easy to use in detection and prevention of mental disorders.

Keywords

Factors de risc; Salut mental; Detecció; Prevenció; Infància; Factores de riesgo; Salud mental; Detección; Prevención; Infancia; Risk factors; Mental health; Detection; Prevention; Childhood

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia

Documents

Tesis Jordi Artigue.pdf

9.485Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)