Influencia del hábito de crecimiento sobre el comportamiento agronómico y fisiológico del Triticale Hexaploide (Xtriticosecale, Wittmack)

Author

Santiveri Morata, Paquita

Director

Romagosa Clariana, Ignacio

Date of defense

1992-11-06

ISBN

8489727783

Legal Deposit

S.54-1998



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal

Abstract

El triticale, primer cereal creat per l'home, és un conreu desenvolupat, fonamentalment, en la segona meitat d'aquest segle. En el nostre país, la majoria de varietats enregistrades s'han obtingut a partir de germoplasma procedent de CIMMYT. El fons genètic és reduït, pel que la millora d'aquesta espècie necessita la recerca de noves fonts de variabilitat. En aquesta tesi, s'avalua el comportament de línies procedents de CIMMYT, de cicle de primavera i insensibilitat al fotoperíode, i de genotips procedents de Centre Europa, amb el propòsit de conèixer els recursos genètics disponibles en aquesta espècie. També es pretén valorar les característiques agronòmiques i fisiològiques associades a cada tipus de cicle.<br/>El comportament agronòmic i fisiològic d'un conjunt de genotips de triticale amb distint cicle es va avaluar durant les campanyes 1989/90, 1990/91 i 1991/92 en assatjos sembrats, simultàniament, en dos localitats de la província de Lleida: Gimenells (Comarca del Segrià) i Palau d'Anglesola (Comarca de l'Urgell). Es van estudiar variables relacionades amb el desenvolupament fenològic, les relacions hídriques en fulla bandera, el creixement del gra, la producció de biomassa i el rendiment.<br/>Els resultats obtinguts permeten indicar que la major part de la variabilitat genotípica detectada per als caràcters estudiats està associada al tipus de cicle. La data d'antesis sembla ser, en últim terme, la responsable de la diferència de comportament entre triticals amb distint hàbit de creixement. La precocitat dels genotips de primavera permet un escapi de l'estrès terminal. Per contra, en els genotips d'hivern, que la seva floració té lloc a la fi de maig, les altes temperatures de final de la primavera suposen una reducció del període d'omplert, reflectint-se aquest fet en una menor producció de gra. Per això, per a optimitzar el rendiment, és recomanable, en les nostres condicions de conreu, la sembra de varietats de triticale de primavera.


El triticale, primer cereal creado por el hombre, es un cultivo desarrollado, fundamentalmente, en la segunda mitad de este siglo. En nuestro país, la mayoría de variedades registradas se han obtenido a partir de germoplasma procedente de CIMMYT. El fondo genético es reducido, por lo que la mejora de esta especie necesita la búsqueda de nuevas fuentes de variabilidad. En esta tesis, se evalúa el comportamiento de líneas procedentes de CIMMYT, de ciclo de primavera e insensibilidad al fotoperíodo, y de genotipos procedentes de Centro Europa, con el propósito de conocer los recursos genéticos disponibles en esta especie. También se pretende valorar las características agronómicas y fisiológicas asociadas a cada tipo de ciclo.<br/>El comportamiento agronómico y fisiológico de un conjunto de genotipos de triticale con distinto ciclo se evaluó durante las campañas 1989/90, 1990/91 y 1991/92 en ensayos sembrados, simultáneamente, en dos localidades de la provincia de Lleida: Gimenells (Comarca del Segrià) y Palau d'Anglesola (Comarca de l'Urgell). Se estudiaron variables relacionadas con el desarrollo fenológico, las relaciones hídricas en hoja bandera, el crecimiento del grano, la producción de biomasa y el rendimiento.<br/>Los resultados obtenidos permiten indicar que la mayor parte de la variabilidad genotípica detectada para los caracteres estudiados está asociada al tipo de ciclo. La fecha de antesis parece ser, en último término, la responsable de la diferencia de comportamiento entre triticales con distinto hábito de crecimiento. La precocidad de los genotipos de primavera permite un escape del estrés terminal. Por contra, en los genotipos de invierno, cuya floración tiene lugar a finales de mayo, las altas temperaturas de final de la primavera suponen una reducción del período de llenado, reflejándose este hecho en una menor producción de grano. Por ello, para optimizar el rendimiento, es recomendable, en nuestras condiciones de cultivo, la siembra de variedades de triticale de primavera.

Keywords

millorament selectiu; triticale

Subjects

633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Ciències experimentals de la natura i la vida

Documents

Figura1.jpg

31.62Kb

Figura10.jpg

84.80Kb

Figura11.jpg

16.28Kb

Figura12.jpg

16.12Kb

Figura13.jpg

35.87Kb

Figura14.jpg

34.89Kb

Figura15.jpg

31.71Kb

Figura16.jpg

46.44Kb

Figura17.jpg

32.73Kb

Figura18.jpg

31.94Kb

Figura19.jpg

13.63Kb

Figura2.jpg

115.7Kb

Figura20.jpg

34.71Kb

Figura21.jpg

16.14Kb

Figura22.jpg

29.58Kb

Figura23.jpg

23.74Kb

Figura24.jpg

21.34Kb

Figura25.jpg

23.94Kb

Figura3.jpg

90.50Kb

Figura4.jpg

92.29Kb

Figura5.jpg

12.95Kb

Figura6.jpg

52.87Kb

Figura7.jpg

33.77Kb

Figura8.jpg

41.51Kb

Figura9.jpg

50.24Kb

psantiveri.pdf

714.6Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)