Els titelles i l'educació: propostes per a la incorporació dels titelles valencians als itineraris d'educació literària i intercultural

Author

Oltra Albiach, Miquel Ángel

Director

Ballester Roca, Josep

Date of defense

2011-06-01

ISBN

9788437082066

Legal Deposit

V-481-2012

Pages

930 p.



Department/Institute

Universitat de València. Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura

Abstract

La tesi introdueix una sèrie de propostes didàctiques per a la incorporació de la tradició valenciana dels titelles als itineraris d'educació literària i intercultural en els nivells infantil i primari. Després d'un primer acostament a les diverses definicions del titella i als intents de classificació, fem un balanç de l'ús educatiu dels titelles en diverses parts del món, sobretot en relació a l'educació literària en clau intercultural. A partir de la constatació de la universalitat del titella com a element plàstic i escènic i del seu potencial educatiu, en els següents capítols es desenvolupa una investigació històrica sobre la tradició del País Valencià en relació amb els titelles i una anàlisi de la presència d'aquesta eina educativa en els currículums des de 1970. Igualment, s'ha dut a terme una recollida d'informació en forma d'enquesta a docents i alumnat de magisteri, que ens revela interessants conclusions pel que fa a l'ús, la percepció i les expectatives sobre el titella a l'escola. A partir de tots aquests components, s'elaboren una sèrie de propostes didàctiques en les quals s'incorporen de manera alternativa la tradició pròpia i elements de diverses tradicions en el món, per tal de potenciar l'educació en la tolerància, l'acceptació i la valoració positiva de la diversitat.


The thesis introduces a series of didactic proposals for the incorporation of the Valencian tradition of puppetry in literary and intercultural education itineraries in kindergarten and primary levels. After a first approach to the various definitions of the puppet and the attempts at classification, we make an assessment of the educational use of puppets in various parts of the world, particularly in relation to education in the literary and multicultural contents. From the proof of the universality of plastic and as a puppet stage and its educational potential, in the following chapter develops a historical research on the tradition of Valencia in connection with the puppets and an analysis of the presence of this educational tool in curriculum since 1970. Have also conducted a data collection survey in the form of teachers and students of teaching that reveals interesting findings regarding the use, perception and expectations about the puppet at school . From these components, we made a series of educational activities in which incorporated alternative way tradition and elements of various traditions in the world, to enhance education on tolerance, and positive acceptance of diversity.

Subjects

371 - Education and teaching organization and management

Knowledge Area

E.U. de Magisteri

Documents

oltra.pdf

6.225Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)