Ecquid iis videretur mimun vitae commode transegisse? El foro de Augusto en Roma: la creación de la simbología del poder y el culto imperial

Author

Lamuà Estañol, Marc

Director

Mar, Ricardo

Date of defense

2011-12-12

Legal Deposit

T.165-2012

Pages

715 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

El Fòrum d’August de Roma va ser una gran plaça pública inaugurada l’any 2 a.C. que es va bastir al voltant del temple de Mart Venjador amb llargs pòrtics revestits de marbres i farcit de cicles icònics escultòrics que resumien la història mítica de la fundació de Roma, els fets dels seus grans homes i la història de la casa d’August, el PaterPatriae. Ens hem centrat en la relació dels diferents espais arquitectònics amb la seva decoració, proposant una lectura dels seus diversos conjunts iconogràfics gràcies al establiment de vincles visuals i simbòlics entre els diferents elements icònics. Aquesta tasca ens ha permès revelar la complexa trama de relacions que s’establiren entre les escultures i relleus que formaven el programa iconogràfic del fòrum.


The Forum of Augustus in Rome was a great public square opened in 2 BC built around the Avenger Mars temple with long marble porticoes and filled with sculpture series that resumed all the history of Rome from its very foundation, the deeds of all its great men and of the house of Augustus, Pater Patriae. We focused on the relationship of the different architectural spaces with the decoration, offering a reading of the multiple iconographic sets using the symbolic and visual links between the iconic elements. This work has allowed us to reveal the complex web of relationships between the sculptures and reliefs that were the iconographic program of the forum.

Keywords

Forum d'August; Roma; iconografia; culte imperial

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Documents

Tesis Lamua.pdf

135.7Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)