Neurobehavioural effects associated with postnatal exposure to decabromodiphenyl ether in apoe2, apoe3 and apoe4 transgenic mice

Author

Reverté Soler, Ingrid

Director

Colomina Fosch, Mª Teresa

Date of defense

2012-01-20

Legal Deposit

T.162-2012

Pages

235 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

El Decabromodifenil èter (BDE-209) és un retardant de la flama àmpliament utilitzat i font de preocupació a causa de la toxicitat mostrada per altres Difenil Èters Polibromats (PBDEs). La presència de PBDEs en la llet materna fa preocupant la seva exposició durant el desenvolupament. Pensem que l’exposició primerenca a BDE-209 pot produir efectes a llarg termini i interactuar amb factors genètics, com el genotip de l’ApolipoproteinaE. Ratolins portadors de les diferents isoformeshumanes de l’ApoE foren tractats amb una dosi oral aguda de 0, 10 o 30 mg / kg de BDE-209 en el dia postnatal 10 i van ser avaluats per neurocomportament durant el desenvolupament, a l'edat adulta i la vellesa. L’exposició a BDE-209 indueix un retard en el desenvolupament físic i neuromotor i en la compactació de la mielina en els ratolins ApoE2, disminueix els nivells de tiroxina lliure en les femelles adultes i disminueix l'activitat en ratolins ApoE4. Els efectes més consistents durant tota la vida s'observen en ratolins ApoE3 i consisteixen en problemes d'aprenentatge als 4 mesos, i problemes d'aprenentatge i memòria i un augment de l'ansietat als 12 mesos.


Decabromodiphenyl Ether (BDE-209) is a flame retardant widely used and source of concern because ofthe toxicity showed by other Polibrominateddiphenyl ethers (PBDEs). The presenceof PBDEs in human’s breast milkmakes worrying its exposure during development. We hypothesised that an early exposure to BDE-209 can induce long-term impairments and interact with genetic factors, such as ApolipoproteinE genotype. Mice carrying the different Human ApoE isoforms treated with an acute oral dose of 0, 10 or 30 mg/kg of BDE-209 on postnatal day 10 were assessed for neurobehaviourduring development, in young adulthood and old age. BDE-209 exposure inducesadelay in physic and neuromotordevelopment and in myelin compaction in ApoE2 mice, decreases the levels of free thyroxin in adult femalesand decreases activity in ApoE4 mice. The most consistent effects across the lifespan are observed in ApoE3 mice and consist of impaired learning at 4 months, and impaired learning and memory and increased anxiety at 12 months.

Keywords

Toxicity; APOE; PBDE; Transgenic mouse; behaviour

Subjects

159.9 - Psychology

Documents

Reverté, I. Thesis. 2012 jan.pdf

8.927Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)