Human-computer interaction with older people

Autor/a

Sayago Barrantes, Sergio

Director/a

Blat, Josep

Fecha de defensa

2009-07-24

ISBN

978-84-694-4519-8

Depósito Legal

B.42994-2009



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Resumen

L'envelliment de la població i la importància de les TIC a la societat actual han motivat la necessitat d'integrar més a les persones grans en la interacció persona-ordinador. La investigació actual es centra en factors individuals de l'envelliment i l'aproximació més generalitzada és dissenyar interfícies considerant les persones grans com a conjunt de factors. Aquesta tesi doctoral planteja un paradigma diferent: de factors a persones grans com a actors. En aquest paradigma, prestar atenció als canvis en capacitats funcionals no és l'únic que importa, cal que interacció i ús real estiguin més fortament relacionats. En aquest marc, aquesta tesi presenta els resultats d'un treball etnogràfic extens sobre el correu electrònic i la web. Mètodes quantitatius i mixtes s'han utilitzat en altres aspectes, que recolzen aquest estudi de camp. Altres capítols presenten contribucions metodològiques en avaluació en entorns reals. La tesi acaba proposant estratègies per a investigar amb persones grans com a actors socials, insistint en considerar l'experiència de vida de la gent gran i estudiar més l'ús i les interaccions en entorns reals combinant etnografia i treball més experimental.


El envejecimiento de la población y la importancia de las TIC en la sociedad actual han motivado la necesidad de integrar más a las personas mayores en la interacción persona-ordenador. La investigación actual se centra en factores individuales del envejecimiento y la aproximación más generalizada es diseñar interfaces considerando a las personas mayores como un conjunto de factores. Esta tesis doctoral plantea un paradigma diferente: de factores a personas mayores como actores. En este paradigma, prestar atención a los cambios en capacidades funcionales no es lo único que importa, sino que interacción y uso real deberían estar más fuertemente relacionados. En este marco, esta tesis presenta los resultados de un trabajo etnográfico extenso sobre el correo electrónico y la web. Métodos cuantitativos y mixtos se han utilizado en otros aspectos, que apoyan este estudio de campo. Otros capítulos presentan contribuciones metodológicas en evaluación en entornos reales. La tesis acaba proponiendo estrategias para investigar con personas mayores como actores sociales, insistiendo en considerar la experiencia de vida de la gente mayor y estudiar más el uso y las interacciones en entornos reales combinando etnografía y trabajo más experimental.


Population ageing and the role of computers in current society have created a need to strengthen HCI with older people. The current paradigm considers them as a set of factors and central to it is compensation for age-related changes in functional abilities. This dissertation proposes a different paradigm: from factors towards interaction based on older people as social actors. Within this paradigm, compensating for diminishing abilities is not the cornerstone of research. Instead, interaction and real-life use should be closely intertwined. Against this framework, the thesis presents the results of an extensive ethnographic work on e-mail and web use. Quantitative and mixed methods are employed in other aspects related to use and interaction which complement this major study. Other chapters include methodological contributions to real-life evaluation. The dissertation discusses strategies for approaching HCI with older people. Central to them is the concept of life experience and the need to turn to everyday interactions by combining classical ethnography with experimentations.

Palabras clave

social actors; ethnography; HCI; older people

Materias

316 - Sociología. Comunicación; 39 - Etnología. Etnografía. Folklore

Documentos

tssb.pdf

10.15Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)