Neural stochastic dynamics of perceptual decision making

Author

Martí Ortega, Daniel

Director

Deco, Gustavo

Date of defense

2008-11-12

ISBN

978-84-694-4515-0

Legal Deposit

B.9618-2009



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Doctorate programs

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Abstract

Models computacionals basats en xarxes a gran escala d'inspiració neurobiològica permeten descriure els correlats neurals de la decisió observats en certes àrees corticals com una transició entre atractors de la xarxa cortical. L'estimulació provoca un canvi en el paisatge d'atractors que afavoreix la transició entre l'atractor neutre inicial a un dels atractors associats a les eleccions categòriques. El soroll present en el sistema introdueix indeterminació en les transicions. En aquest treball mostrem l'existència de dos mecanismes de decisió qualitativament diferents, cadascun amb signatures psicofísiques diferenciades. El mecanisme que apareix a baixes intensitats, induït exclusivament pel soroll, dóna lloc a temps de decisió distribuïts asimètricament, amb una mitjana dictada per l'amplitud del soroll.A més, tant els temps de decisió com el rendiment psicofísic són funcions decreixents de l'estimulació externa. També proposem dos mètodes, un basat en l'aproximació macroscòpica i un altre en la teoria de la varietat central, que simplifiquen la descripció de sistemes estocàstics multistables.


Computational models based on large-scale, neurobiologically-inspired networks describe the decision-related activity observed in some cortical areas as a transition between attractors of the cortical network. Stimulation induces a change in the attractor configuration and drives the system out from its initial resting attractor to one of the existing attractors associated with the categorical choices. The noise present in the system renders transitions random. We show that there exist two qualitatively different mechanisms for decision, each with distinctive psychophysical signatures. The decision mechanism arising at low inputs, entirely driven by noise, leads to skewed distributions of decision times, with a mean governed by the amplitude of the noise. Moreover, both decision times and performances are monotonically decreasing functions of the overall external stimulation. We also propose two methods, one based on the macroscopic approximation and one based on center manifold theory, to simplify the description of multistable stochastic neural systems.

Keywords

dynamical systems; computational neuroscience; attractor network; intraparietal; multiestabilitat; sistemes estocàstics; NMDA; presa decisions; decisions perceptuals; temps de reacció; Kramers; Keywords

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 62 - Engineering. Technology in general

Documents

tdmo.pdf

3.100Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)