Interoperabilidad de metadatos en sistemas distribuidos

Author

Peig Olivé, Enric

Director

Delgado Mercè, Jaime

Date of defense

2004-02-09

ISBN

846886238X

Legal Deposit

B.14321-2004



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologia

Doctorate programs

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Abstract

Usar metadatos para referenciar, etiquetar y describir recursos es cada vez más usual. Esto permite establecer mejores mecanismos para descubrir y localizar material publicado en repositorios públicos accesibles por la Red. Se están llevando a cabo diversas iniciativas para establecer estándares para esquemas de metadatos, pero cada una se centra en sus propios requerimientos a la hora de definir los atributos, su significado, los posibles valores que pueden tomar y la relación entre ellos. Desde el punto de vista del usuario que pretende buscar recursos en distintos entornos, esto constituye un problema real, porque le obliga a disponer de las herramientas apropiadas para cada caso, o ser consciente de las diferencias que existen entre ellos. <br/>En este trabajo de tesis se presenta y valida un modelo de interoperabilidad entre diferentes esquemas de metadatos en el plano semántico, adecuado para entornos de búsqueda de material, cuya principal aportación es que ofrece dicha interoperabilidad de forma transparente. Ni los proveedores de contenidos, que son los que ofrecen los metadatos, ni los usuarios, que son los que los consultan, tienen que ser conscientes de su existencia, permitiendo así que todos los actores presentes en el sistema sigan usando su propio esquema de metadatos. Para ello, el modelo requiere de la presencia de un agente externo que lo implemente.


Fer servir metadades per a referenciar, etiquetar i descriure recursos és cada cop més usual. Això permet establir millors mecanismes per a descobrir i localitzar material publicat en repositoris públics accessibles per la xarxa. S'estan duent a terme diverses iniciatives per a establir estàndards per a esquemas de metadades, però cada un es centra en els seus propis requeriments a l'hora de definir els atributs, el seu significat, els possibles valors que poden tenir, i la relació entre ells. Des del punt de vista de l'usuari que pretén buscar recursos a diferents entorns, això esdevé un problema real, perquè li obliga a disposar de les eines apropiades per a cada cas, o ser conscient de les diferències que existeixen entre els diferents entorns.<br/>En aquest treball de tesi es presenta i valida un model d'interoperabilitat entre diferents esquemes de metadades en el pla semàntic, adequat per a entorns de cerca de material, la principal aportació del qual és que ofereix aquesta interoperabilitat de forma transparent. Ni els proveïdors de continguts, que són els que ofereixen les metadades, ni els usuaris, que són els que les consulten, han de ser conscients de la seva existència, permetent així que tots els actors presents al sistema segueixin emprant el seu propi esquema de metadades. Per a fer-ho, el model requereix la presència d'un agent extern que ho implementi.


Using metadata for referencing, tagging and describing resources is becoming more and more usual. This allows better ways of searching and discovering material published in public repositories, accessible through the net. Several initiatives are being carried out for establishing standards for metadata schemes, but each on focuses on their own requirements when defining the attributes, their meaning, the possible values they can have and the relation among them. From the point of view of the user who wants to search for resources in different environments, this is a real problem, because he is supposed to have proper tools for each situation, or he must know about the differences among them.<br/>In this thesis an interoperability model at a semantic level is presented and validated. It is suitable for the search process, and its main contribution is that the interoperability is achieved in a transparent way. Neither the providers, who offer the metadata, nor the users, who look them up, have to be aware of the differences among them. Thus, all the actors in the environment can keep on using their own scheme. The model also specifies the existence of an agent to implement it.

Keywords

interoperability; interoperabilidad; metadatos; interoperabilitat; Metadades; metadata

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 02 - Librarianship

Documents

tepo1de1.pdf

2.450Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)