Indagaciones en torno a la condición fronteriza

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari de Cultura
dc.contributor.author
Guardans Cambó, Teresa
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:35:10Z
dc.date.available
2006-12-20
dc.date.issued
2006-10-18
dc.date.submitted
2006-12-20
dc.identifier.isbn
9788469035177
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1220106-111352
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7482
dc.description.abstract
Treball de recerca sobre els factors que poden afavorir els àmbits de coneixement silenciós o no conceptual. <br/>Consisteix en una primera fase de delimitació de l'àmbit d'estudi, el coneixement silenciós, a partir de la proposta filosòfica d'Eugenio Trias; en concret, del concepte de "condició fronterera", que apunta a la doble possibilitat humana de coneixement. <br/>S'analitzen, a continuació, una mostra significativa de referències al coneixement no conceptual (del món de l'art, principalment) i a com es treballa en el marc d'aquest mode de coneixement. El silenci de la relació subjecte-objecte com a relació cognoscitiva recolzada en preconceptes, apareix com a una constant. Per això la investigació es centra, aleshores, en l'exploració del cultiu del silenci de les capacitats cognoscitives. I com a part dels resultats obtinguts, proposa una lectura dels mestres de l'experiència mística des de la perspectiva del silenci ("des-subjecció", a l'obra de Trías) <br/>de les capacitats cognoscitives humanes.
cat
dc.description.abstract
Trabajo de investigación sobre los factores que puedan favorecer el conocimiento silencioso o no conceptual. <br/>Una primera fase la constituye la delimitación del ámbito de estudio, el conocimiento silencioso, lo que se hará con la ayuda de la propuesta filosófica de Eugenio Trías y, muy especialmente, de su concepto de "condición fronteriza", que da razón de la doble posibilidad humana de conocimiento. <br/>A continuación se analiza una muestra significativa de referencias al conocimiento no conceptual (de artistas, en su mayoría) y a cómo se trabaja en ese ámbito. El silencio de la relación sujeto-objeto como relación cognoscitiva sostenida sobre preconceptos, aparece como una constante. Lo que lleva a la investigación hacia la exploración del cultivo del silencio de las capacidades cognoscitivas. Y a proponer, finalmente, una lectura de los maestros de la experiencia mística, desde la perspectiva del silenciamiento ("des-sujeción", en Trías) de las capacidades cognoscitivas humanas.
spa
dc.description.abstract
This research studies the components that favor the achievement of non-dual or silent knowledge. The first phase of the study is to establish the limits of silent knowledge. This will be possible thanks to Eugenio Trias' philosophy, specially his concept of "border condition" which develops the double possibility of human knowledge. In the second part of the paper, I study non-conceptual knowledge and how it functions in the statements of different artists and the operating way of this knowledge. In this research the relation between the subject and the object is constantly silent in the cognitive dynamic. Therefore, I explore how to foster the silence of the cognitive capacity and propose a hermeneutic approach to the masters of the mystic experience from the perspective of "detachment" from the cognitive capacities. ("des-sujeción" in Trias terminology).
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
aesthetic experience
dc.subject
mystic experience
dc.subject
silenci (aspectes cognitius)
dc.subject
philosophy of knowledge
dc.subject
experiència estètica
dc.subject
filosofia del coneixement
dc.subject
experiència mística
dc.subject
Geneviève Lanfranchi
dc.subject
Marià Corbí
dc.subject
experiencia estética
dc.subject
silencio (aspectos cognitivos)
dc.subject
experiencia mística
dc.subject
Eugenio Trías
dc.subject
filosofía del conocimiento
dc.subject
silent knowledge
dc.subject
non-dual knowledge
dc.title
Indagaciones en torno a la condición fronteriza
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
13
cat
dc.subject.udc
2
cat
dc.contributor.authoremail
teresaguardans@telefonica.net
dc.contributor.director
Trias Sagnier, Eugenio
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat
dc.identifier.dl
B.48972-2006
dc.description.degree
Programa de doctorat en Humanitats


Documents

ttgc.pdf

1.752Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)