El Sistema polític a Lleida durant els anys de consolidació del liberalisme censatari (1843-1868)

Author

Pons Altés, Josep Maria

Director

Termes Ardèvol, Josep

Date of defense

2001-06-29

ISBN

8469987364

Legal Deposit

B.23360-2002



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

La tesi doctoral estudia el sistema polític liberal entre 1843 i 1868 a la ciutat de Lleida i, secundàriament, a la resta de la Catalunya occidental. Repassa l'inici de l'hegemonia moderada, la disputa pel control de les institucions polítiques i els interessos socials que s'hi defensaven, els integrants dels grups dirigents, els resultats de les eleccions, l'experiència del Bienni Progressista, els límits del liberalisme renovador que governà Lleida de 1858 a 1866, i la posterior crisi de 1868.<br/><br/><br/>La investigació desmenteix el tòpic que identifica endarreriment i conservadorisme amb societats que depenien principalment d'activitats agràries, com la lleidatana: una anàlisi detallada hi descobreix una important presència del liberalisme progressista, un gran creixement dels demòcrates, i unes classes populars capaces de mobilitzar-se. En definitiva, l'objectiu de la tesi ha estat avançar en la construcció d'un model de funcionament de l'Estat liberal espanyol.


La tesis doctoral estudia el sistema político liberal entre 1843 y 1868 en la ciudad de Lleida y, secundariamente, en el resto de la Cataluña occidental. Repasa el inicio de la hegemonía moderada, la disputa por el control de las instituciones políticas y los intereses sociales que ahí se defendían, los integrantes de los grupos dirigentes, los resultados de las elecciones, la experiencia del Bienio Progresista, los límites del liberalismo renovador que gobernó Lleida de 1858 a 1866, y la posterior crisis de 1868.<br/><br/><br/>La investigación desmiente el tópico que identifica atraso y conservadurismo con sociedades que dependían principalmente de actividades agrarias, como la leridana: un análisis detallado descubre una importante presencia del liberalismo progresista, un gran crecimiento de los demócratas, y unas clases populares capaces de movilizarse. En definitiva, el objetivo de la tesis ha sido avanzar en la construcción de un modelo de funcionamiento del Estado liberal español.


This Phd Thesis studies the liberal political system in the city of Lleida during the period of 1843 to 1868 and, on a secondary basis, the political situation of the rest of Western Catalonia during the same span of time. The research deals with the beginnings of the moderado-hegemony period, the dispute for the control of the political institutions, the social interests there defended, the members of the leading parties, the results of the elections, the experience of the Bienio Progresista, the limits of the reforming liberalism which controlled Lleida from 1858 to 1866 and the final crisis of 1868.<br/><br/><br/>The research unravels the topic that identifies backwardness and conservationism with societies mainly dependant on agrarian activities such as the Lleidian. A detailed analysis highlights the important presence of a progressive liberalism, the substantial growth of the democrats and a working class able to mobilize itself. Specifically the aim of my thesis is to move forward towards the construction of a model that explains the functioning of the liberal Spanish State.

Keywords

Eleccions; Liberalisme; Política local; Pronunciam

Subjects

32 - Politics

Documents

tjpa1de2.pdf

1.493Mb

tjpa2de2.pdf

1.181Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)