Narrative Voice and Racial Stereotypes in the Modern Novel: Joseph Conrad's Lord Jim and William Faulkner's Absalom, Absalom!

Author

Puxan Oliva, Marta

Director

Berga i Bagué, Miquel

Piglia, Ricardo

Date of defense

2010-06-03

ISBN

9788469365441

Legal Deposit

B.37149-2010



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Humanitats

Abstract

Aquesta tesi vol demostrar que Joseph Conrad i William Faulkner, en les novel·les Lord Jim i Absalom, Absalom! respectivament, reflexionen sobre la credibilitat de la veu en la ficció i del discurs racial per mitjà de l'exploració tècnica de la veu narrativa i dels estereotips racials. Nascuda de les crisis històriques que giren al voltant de les relacions racials, patides al si de l'Imperi Britànic de finals del segle XIX i al Sud dels Estats Units durant la dècada de 1930, l'articulació d'aquests dos aspectes en les novel·les permet una representació de les qüestions racials que és innovadora i ambivalent. Certament, la interrogació de la credibilitat dels discursos, tan comú en la novel·la moderna, porta a la sofisticació tant de les estratègies narratives que exploren el problema de la fiabilitat en la ficció com de l'ús dels estereotips racials a dins de la narració, entesos, doncs, com a formes narratives. És justament en l'anàlisi de les correspondències entre els aspectes històrics i els aspectes formals on la tesi troba la manera complexa en què aquestes dues novel·les expressen les tensions racials pròpies dels contextos històrics que les engendren.


This dissertation intends to demonstrate that Joseph Conrad's novel Lord Jim and William Faulkner's Absalom, Absalom! explore the narrative strategy of narrative voice, on the one hand, and racial stereotypes, on the other, in order to reflect upon the credibility of voice in fiction as well as the trustworthiness of racial discourse. Emerging from the historical ideological crisis that involved race relations in the late nineteenth-century British Empire, and in the 1930s U.S. South, the blending of these two aspects allowed an alternative and ambivalent representation of racial issues in fiction. The interrogation of credibility, very common in the Modern novel, results in these novels in a sophistication of the strategies that address the problem of narrative reliability, and of the use of racial stereotypes for narrative purposes in other words, their conception as narrative forms. By paying attention to these two aspects, this thesis claims that it is in the analysis of their intertwining where we may find the expression of the historical tension born of complex race relations.

Keywords

narrative voice; stereotypes; race; unreliable nar; estereotips racials; narració no fiable; persuasió; Absalom!; veu narrativa; Lord Jim; Absalom; Conrad; Faulkner

Subjects

82 - Literature

Documents

tmp.pdf

3.021Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)