Lower Volatility, Higher Inequality: Are They Related?

Author

Eksi, Ozan

Director

Van Rens, Thijs

Date of defense

2010-06-29

ISBN

9788469365397

Legal Deposit

B.36592-2010



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis is divided into three chapters. In the first chapter, I identify and explore the fundamental relationship between income inequality and GDP volatility. I give theoretical insight of this relationship alongside empirical evidence from a sample of industrialized countries. In the second chapter, in regression estimates relating inequality to the variables of interest, I suggest that rather than aggregate inequality, the average growth rate of within-cohort inequality data should be used. In the light of my findings I then try to explore the effect of international trade on inequality in the US and UK. In the last chapter, I carry out a Monte Carlo study. This compares efficiencies of impulse response matching and GMM estimators at identifying reduced form coefficients and structural parameters on a DSGE model.


Esta tesis está dividida por tres capítulos. En el primer capítulo, llevo al interés que hay una relación fundamental entre la desigualdad de ingresos y la volatilidad de PBI. Doy pruebas teóricas para esta relación, así como empíricas de una muestra de países industrializados. En el segundo capítulo, sugiero que mejor que la desigualdad agregada, la tasa de crecimiento media de dentro de desigualdades de cohorte debería estar usada en las estimaciones de regresión que relaciona la desigualdad con las variables del interés. Entonces trato de explorar el efecto del comercio internacional en la desigualdad en los EE.UU y en el Reino Unido a la luz de mis conclusiones. En el último capítulo, realizo un estudio de Monte Carlo para comparar la eficiencia de la Correspondencia de respuesta de Impulso y peritos GMM en la identificación de los coeficientes de forma reducidos y parámetros estructurales en un modelo de DSGE.

Keywords

Modelos DSGE; Identificación; Comercio Internacional; Riesgo de los Ingresos; Desigualdad del Ingreso; Volatilidad; Impulse Response Matching; DSGE Models; Identification; International Trade; Income Risk; Income Inequality; Volatility; Matching Impulso-Respuesta

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

toe.pdf

683.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)