Límites constitucionales al contenido material de las leyes de presupuestos del Estado

Author

Toscano Ortega, Joan A.

Director

Carrillo López, Marc

Date of defense

2003-01-24

ISBN

978-84-694-3949-4

Legal Deposit

B.13421-2011



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

El trabajo está montado como un intencionado diálogo con los criterios esgrimidos por el Tribunal Constitucional sobre esta materia (desbordamiento material de las leyes de presupuestos) en su ya dilatada jurisprudencia. Su autor defiende una concepción amplia del ámbito material de las leyes de presupuestos. Según esta posición, este tipo de ley debe incluir la materia presupuestaria, pero, como ley que es, puede cobijar otras materias, salvo prohibición constitucional clara al respecto. Esta posición es superadora de la concepción de la ley de presupuestos como ley meramente formal, de suerte que la concibe como una ley plena, emanada de la potestad legislativa del Parlamento, con la fuerza propia de la ley, esto es, no vinculada a la legislación previa y capaz (aunque no siempre idónea, desde la perspectiva de la técnica legislativa) de emprender innovaciones legales.<br/>Desde esa postura "amplia" el autor formula propuesta de solución o de mejora frente al desbordamiento material de las leyes de presupuestos. Asimismo tras analizar su problemática específica, plantea posibles soluciones en relación a la práctica de las leyes de acompañamiento.


El treball està muntat com un intencionat diàleg amb els criteris esgrimits pel Tribunal Constitucional sobre aquesta matèria (desbordament material de les lleis de pressupostos) en la seva ja dilatada jurisprudència. El seu autor defensa una concepció àmplia de l'àmbit material de les lleis de pressupostos. Segons aquesta posició, aquest tipus de llei ha d'incloure la matèria pressupostària però, com a llei que és pot acolir altres matèries, excepte prohibició constitucional clara al respecte. Aquesta posició és superadora de la concepció de la llei de pressupostos com a llei merament formal, de manera que la concep com una llei plena, emanada de la potestat legislativa del Parlament, amb la força pròpia de la llei, és a dir, no vinculada a la legislació prèvia i capaç (encara que no sempre idònia, des de la perspectiva de la tècnica legislativa) d'emprendre innovacions legals.<br/>Des d'aquesta postura àmplia, l'autor formula proposta de solució o de millora davant del desbordament material de les lleis de pressupostos. Així mateix, després d'analitzar la seva problemàtica específica, planteja possibles solucions en realció a la pràctica de les lleis d'acompanyament.


The analysis is set out as an intentional dialogue with the criteria laid down by the Constitutional Court on this subject (material overflow of state budgets laws) in the course of its extended jurisprudence, In short, the work defends a broad concept of the material scpope of budget laws.

Keywords

laws of accompaniment budget; encoding; legislative technique; legal certainty; right to amend; legislative procedure; unit legislation; possible and banned from the laws of budgets; constitutional role; material overflow; content necessary; constitutional limits on the content of the laws; relations constitutional court and legislature; budgets law; law; lleis d'acompanyament pressupostàries; codificació; tècnica legislativa; seguretat jurídica; dret d'esmena; procediment legislatiu; unitat de legislació; eventual i prohibit de les lleis de pressupostos; funció constitucional; desbordament material; contingut necessari; límits constitucionals al contingut de les lleis; relacions tribunal constitucional i legislador; llei de pressupostos; llei; leyes de acompañamiento presupuestarias; codificación; técnica legislativa; seguridad jurídica; derecho de enmienda; procedimiento legislativo; unidad de legislación; función constitucional; cavaliers budgétaires; bepackungsverbot; contenuto eventuale; desbordamiento material; contenido eventual y prohibido de las leyes de pre; contenido necesario; limites constitucionales al contenido de las leyes; relaciones tribunal constitucional y legislador; ley; ley de presupuestos

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

TJATO1de8.pdf

7.257Mb

TJATO2de8.pdf

8.535Mb

TJATO3de8.pdf

6.938Mb

TJATO4de8.pdf

8.853Mb

TJATO5de8.pdf

7.779Mb

TJATO6de8.pdf

7.170Mb

TJATO7de8.pdf

6.793Mb

TJATO8de8.pdf

8.526Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)