Disciplinar la realitat: narratives, models i valors dels realities de transformació

Author

Oliva Rota, Mercè

Director

Pujadas i Capdevila, Eva

Date of defense

2010-09-20

ISBN

9788469382905

Legal Deposit

B.40485-2010



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

Aquesta Tesi Doctoral té com a objecte d'estudi els realities de transformació, que pertanyen al macrogènere de la telerealitat. En aquests, un expert, en nom del programa, transforma directament o ajuda d'una manera substancial a transformar una persona o un dels seus béns (casa, jardí, cotxe, etc.). La rellevància dels realities de transformació com a objecte d'estudi resideix en dos aspectes. En primer lloc, en la seva àmplia presència en les graelles televisives dels països occidentals. En segon lloc, en el seu paper en la construcció de l'imaginari social: aquests programes identifiquen problemes i les seves causes, representen aspiracions i prescriuen mitjans o vies de consecució d'aquestes. Així doncs, sota l'aparença de simples programes d'entreteniment s'articula tota una definició de valors i models de vida. <br/>L'objectiu principal d'aquesta Tesi Doctoral és detectar quins valors vehiculen aquests programes. Per fer-ho s'analitza una mostra formada per vuit realities de transformació espanyols: Cambio Radical, Desnudas, Esta casa era una ruina, Hermano Mayor, Supernanny, Ajuste de Cuentas, Operación Triunfo i Fama ¡a bailar!. Es proposa una aproximació centrada en l'anàlisi sistemàtica i detallada del text audiovisual, combinant la semiòtica narrativa i l'anàlisi de l'enunciació. L'ús d'aquestes dues metodologies per analitzar la telerealitat és una novetat, de manera que s'abordarà un segon objectiu de caire metodològic: testar la seva utilitat per a l'estudi d'aquest gènere.

Keywords

Fama ¡a bailar!; Operación Triunfo; Ajuste de Cuentas; Supernanny; Hermano Mayor; Esta casa era una ruina; Desnudas; Cambio Radical; enunciació; anàlisi textual; semiòtica narrativa; realities de transformació; telerealitat

Subjects

316 - Sociology

Documents

tmor1de2.pdf

16.91Mb

tmor2de2.pdf

6.790Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)