Molecular mechanisms involved in the protective effect of Mediterranean diet and olive oil consumption in humans

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Konstantinidou, Valentini
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:29:50Z
dc.date.available
2010-06-03
dc.date.issued
2010-03-22
dc.date.submitted
2010-06-03
dc.identifier.isbn
9788469355954
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0603110-090014
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7208
dc.description.abstract
The scope of the present work was to investigate whether the protective role of the traditional Mediterranean diet (TMD), and virgin olive oil (VOO) rich in phenolic compounds (PC), towards cardiovascular disease can be mediated through gene expression changes. Two trials were performed to assess the in vivo nutrigenomic effects of TMD and VOO in healthy volunteers. The results point out: a) significant gene expression changes of those genes related with cardiovascular-risk processes after VOO ingestion; b) a down-regulation in the expression of atherosclerosis-related genes after a 3-month intervention with a TMD; and c) an olive oil PC health-protective nutrigenomic effect within the frame of the TMD. Changes in gene expression were concomitant with decreases in oxidative damage and systemic inflammation markers. Data from our studies provide further evidence to recommend both the TMD and the VOO as a useful tool for the prevention of atherosclerosis.
dc.description.abstract
El objetivo de este estudio es investigar si el papel protector de la dieta Mediterránea tradicional (TMD) y del aceite de oliva virgen (VOO), rico en compuestos fenólicos (PC), puede ser mediado a través de cambios en la expresión génica. Se realizaron dos ensayos clínicos para evaluar los efectos nutrigenómicos de la TMD y del VOO, in vivo, en voluntarios sanos. Los resultados mostraron a) cambios en la expresión génica de genes relacionados con el riesgo cardiovascular tras la ingestión del aceite virgen de oliva, b) una infra-expresión en la expresión de genes relacionados con el proceso aterosclerótico tras una intervención con TMD de 3 meses y c) que los compuestos fenólicos del aceite de oliva ejercen un efecto nutrigenómico protector en el marco de la TMD. Los cambios en la expresión génica fueron coherentes.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Tyrosol
dc.subject
TLDA TagMan® low density arrays
dc.subject
PREDIMED the Effect of the Mediterranean Diet in t
dc.subject
Polymerase chain reaction (PCR)
dc.subject
Phenolic compounds
dc.subject
Oxidative stress
dc.subject
Olive oil
dc.subject
Nutrition
dc.subject
Nutrigenomics
dc.subject
MUFA monounsaturated fatty acids
dc.subject
Microarray
dc.subject
Mediterranean diet
dc.subject
intervention study
dc.subject
inflammation
dc.subject
Hydroxytyrosol
dc.subject
gene expression
dc.subject
EUROLIVE the effect of olive oil consumption on ox
dc.subject
cardiovascular health
dc.subject
Atherosclerosis
dc.title
Molecular mechanisms involved in the protective effect of Mediterranean diet and olive oil consumption in humans
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
575
dc.contributor.authoremail
vkonstantinidou@imim.es
dc.contributor.director
Covas Planells, Maria Isabel
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.20264-2010
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tvk.pdf

2.985Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)