Molecular mechanisms involved in the protective effect of Mediterranean diet and olive oil consumption in humans

Author

Konstantinidou, Valentini

Director

Covas Planells, Maria Isabel

Date of defense

2010-03-22

ISBN

9788469355954

Legal Deposit

B.20264-2010



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The scope of the present work was to investigate whether the protective role of the traditional Mediterranean diet (TMD), and virgin olive oil (VOO) rich in phenolic compounds (PC), towards cardiovascular disease can be mediated through gene expression changes. Two trials were performed to assess the in vivo nutrigenomic effects of TMD and VOO in healthy volunteers. The results point out: a) significant gene expression changes of those genes related with cardiovascular-risk processes after VOO ingestion; b) a down-regulation in the expression of atherosclerosis-related genes after a 3-month intervention with a TMD; and c) an olive oil PC health-protective nutrigenomic effect within the frame of the TMD. Changes in gene expression were concomitant with decreases in oxidative damage and systemic inflammation markers. Data from our studies provide further evidence to recommend both the TMD and the VOO as a useful tool for the prevention of atherosclerosis.


El objetivo de este estudio es investigar si el papel protector de la dieta Mediterránea tradicional (TMD) y del aceite de oliva virgen (VOO), rico en compuestos fenólicos (PC), puede ser mediado a través de cambios en la expresión génica. Se realizaron dos ensayos clínicos para evaluar los efectos nutrigenómicos de la TMD y del VOO, in vivo, en voluntarios sanos. Los resultados mostraron a) cambios en la expresión génica de genes relacionados con el riesgo cardiovascular tras la ingestión del aceite virgen de oliva, b) una infra-expresión en la expresión de genes relacionados con el proceso aterosclerótico tras una intervención con TMD de 3 meses y c) que los compuestos fenólicos del aceite de oliva ejercen un efecto nutrigenómico protector en el marco de la TMD. Los cambios en la expresión génica fueron coherentes.

Keywords

Tyrosol; TLDA TagMan® low density arrays; PREDIMED the Effect of the Mediterranean Diet in t; Polymerase chain reaction (PCR); Phenolic compounds; Oxidative stress; Olive oil; Nutrition; Nutrigenomics; MUFA monounsaturated fatty acids; Microarray; Mediterranean diet; intervention study; inflammation; Hydroxytyrosol; gene expression; EUROLIVE the effect of olive oil consumption on ox; cardiovascular health; Atherosclerosis

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

tvk.pdf

2.985Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)