Nitrosaminas y Riesgo de Cáncer Gástrico

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Jakszyn, Paula
dc.date.accessioned
2011-04-12T16:29:03Z
dc.date.available
2009-07-14
dc.date.issued
2006-10-02
dc.date.submitted
2009-07-14
dc.identifier.isbn
9788469248324
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0714109-125704
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/7167
dc.description.abstract
La evidencia sobre el efecto de las nitrosaminas (NA) sobre el cáncer gástrico (CG) es insuficiente. El objetivo fue evaluar el efecto de las NA (exógenas y endógenas ) y sus alimentos fuente sobre el riesgo de CG. El estudio incluyó 521.457 individuos del estudio EPIC (European prospective Investigation into Cancer and Nutrition) y 314 casos incidentes de C. Estimamos la exposición exógena aplicando una tabla de composición que desarrollamos para tal fin. Para estimar las NA endógenas creamos un índice de formación endógena (ENOC) basado en datos previamente publicados. Observamos un efecto de carnes rojas, procesadas y ENOC restringida a la región distal y en individuos positivos el Helicobacter Pylori. No se observó ningún efecto de las NA exógenas sobre el CG. Se observo una interacción entre ENOC y vitamina C. En resumen, el riesgo de CG se ve afectado por la interrelación entre ENOC, Hp y vitamina C.
spa
dc.description.abstract
Evidence relating nitrosamines (NA) and gastric cancer (GC) risk is not conclusive. The risk of GC associated with meat and NA intake and endogenous formation of NA (ENOC) was investigated in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition with a population of 521.457 subjects and 314 incident cases of GC. To estimate NA intake we developed a food composition database. An index of ENOC was created using information from previous published studies. The risk of CG increases with intake of red and processed meat and ENOC restricted to non-cardia site and mainly in Helicobacter pylori (Hp) infected subjects. There were no association between NA intake and GC. We observed an interaction between ENOC and vitamin C. In summary, Hp infection, vitamin C and ENOC play an important role on GC risk.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
exogenous exposure
dc.subject
food composition database
dc.subject
EPIC study
dc.subject
nitrites
dc.subject
gastric cancer
dc.subject
nitrosamines
dc.subject
exposición endógena
dc.subject
exposición endógena
dc.subject
tabla de composición nutricional
dc.subject
estudio EPIC
dc.subject
nitritos
dc.subject
nitrosaminas
dc.subject
dieta
dc.subject
cáncer gástrico
dc.subject
endogenous exposure
dc.title
Nitrosaminas y Riesgo de Cáncer Gástrico
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616
cat
dc.subject.udc
616.3
cat
dc.subject.udc
663/664
cat
dc.contributor.authoremail
paujak@iconcologia.net
dc.contributor.director
González Svatetz, Carlos Alberto
dc.contributor.director
Aguado Trigueros, Antonio
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.32304-2009
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tpj.pdf

898.3Kb PDF

This item appears in the following Collection(s)